Hlavní obsah

V novém mondeu budou nafukovací bezpečnostní pásy

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový Ford Mondeo, který se začne prodávat příští rok, dostane zadní bezpečnostní pásy s airbagem. Ford tuto technologii, kterou zatím nemá žádná jiná automobilka, představil v roce 2009. Ve Spojených státech už modely s touto bezpečností vychytávkou Ford prodává, v Evropě půjde příští rok o premiéru.

Článek

Nafukovací bezpečnostní pásy se instalují výhradně na zadní sedadla. Jejich účelem je zmírnit poranění hlavy, krku a hrudníku. Ford tvrdí, že energie nárazu se s touto vychytávkou rozkládá do pětkrát větší plochy.

Ze zásobníku uloženého pod sedadlem je přes sponu do pásu uvolněn stlačený plyn, jenž způsobí rozvinutí pásu. Nafouknutí trvá zhruba 40 milisekund, a aby se předešlo zraněním, je k tomu použit chladný stlačený plyn. Běžné airbagy se nafukují plynem uvolňujícím teplo.

Foto: Ford

Nové Mondeo dostane nafukovací pásy ukryté v pásech.

Tato technologie byla poprvé uvedena na trh v americkém Fordu Explorer modelového roku 2011. Objednává si ji přibližně 40 procent zákazníků.

Poprvé se na evropském trhu bezpečnostní novinka představí příští rok v novém modelu Mondea. Kolik si za ní Ford bude účtovat, zatím není známo.

Anketa

Objednali byste si do nového auta nafukovací bezpečnostní pásy?
Ano
93,3 %
Ne
6,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1109 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám