Hlavní obsah

Třída V od Mercedesu přijíždí poprvé jako elektromobil

Novinky, laz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poté, co jsme na ženevském autosalonu viděli koncept EQV, představuje Mercedes stejnojmennou sériovou verzi elektrického minivanu. Jde o první osobní dodávku od Mercedesu, který jezdí čistě na elektřinu.

Mercedes-Benz EQV- PremiéraVideo: Mercedes-Benz/Novinky.cz

 
Článek

Po eVitu a eSprinteru je tu EQV, třetí do elektrické party značky Mercedes-Benz užitkové vozy. Právě písmena EQ jsou společným jmenovatele elektrifikace osobních vozů s třícípou hvězdou ve znaku.

Elektrická pohonná jednotka se v Mercedesu-Benz EQV nachází na přední nápravě pod dynamicky vyhlížející čelní maskou s přístupem k zásuvce pro dobíjení v předním nárazníku. Má špičkový výkon až 150 kW.

Foto: Mercedes-Benz

Zásuvku najdete v předním nárazníku.

Elektromotor, převodovka s pevným převodem, chladicí systém a elektronika tvoří integrovaný a kompaktní celek. Energie je dodávána lithium-iontovou baterií pod podlahou vozidla, jejíž nízká a centrální poloha má pozitivní vliv na řízení EQV. Maximální rychlost 160 km/h zajišťuje, že se do svého cíle dostanete rychle i mimo městské prostředí.

V základní výbavě je vodou chlazená palubní nabíječka s kapacitou 11 kW, vhodná jak k domácímu AC nabíjení, tak na nabíjení na veřejných nabíječkách. Baterie s využitelnou kapacitou 90 kWh poskytuje maximální dojezd 405 kilometrů. Instalace baterie v prostoru pod podlahou znamená, že vnitřní prostor vozidla nedoznal změn.

Foto: Mercedes-Benz

EQV poznáte bezpečně podle odlišné masky.

Foto: Mercedes-Benz

Odlišné jsou z bočního pohledu jen osmnáctipalcové disky kol.

Všechny členy rodiny EQ spojuje neotřelý designový jazyk. Tím nejvýraznějším je černý panel na masce chladiče se stříbrnými lamelami. Estetika exteriéru je přenesena i dovnitř vozu. Obecně je EQV vyvedeno odlišně než tradiční véčko.

Najdete zde doplňky s růžovým zlatem. Důležitou roli hraje i na palubní desce, kde doplňuje čalounění vyvedené v modré kůži. Využití našel tento prvek na orámování ovládacích prvků infotainmentu a zvukového systému, popřípadě na prošívání sedadel.

Foto: Mercedes-Benz

Vnitřek zdobí doplňky ve zlaté a modré barvě, novinkou je infotainment MBUX.

Konečně se také ve véčku objevuje novější infotainment MBUX s dotykovou desetipalcovou obrazovkou a pokročilým hlasovým ovládáním. Ten ještě i v rámci nedávného faceliftu k dispozici nebyl.

Novinka se představí na zářiovém autosalonu ve Frankfurtu. Ceny ani příchod na český trh zatím nejsou známy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám