Hlavní obsah

Toyota plánuje větší verzi hybridního vozu Prius

Japonská automobilka Toyota Motor plánuje větší verzi svého populárního hybridního modelu Prius s výkonnější baterií. Informoval o tom japonský list Jomiuri. Dodal, že nový vůz by se měl objevit na trhu do konce příštího roku. Automobil by se měl prodávat za zhruba dva milióny jenů - přibližně 380 000 korun.

Článek

Hybridní vozy kombinují různé druhy pohonu, nejčastěji benzinový a elektrický, což umožňuje úsporu pohonných hmot. Nový Prius bude podle listu jako první model Toyoty vybaven lithium-iontovou baterií. Ta je výkonnější než nikl-hydridové baterie, které Toyota montuje do svých hybridních modelů v současnosti, napsala agentura AP.

Toyota je zatím v oblasti hybridních automobilů jasnou světovou jedničkou. Její model Prius vstoupil v roce 1997 jako první hybridní automobil na trh a je dosud nejprodávanějším vozem svého druhu. Celkový prodej tohoto modelu loni překročil milion vozů. Nový model s výkonnější baterií by mohl Toyotě pomoci zvýšit náskok před konkurencí.

Automobilka také minulý týden oznámila, že se po třech čtvrtletích ztrát vrátila k zisku. Firmě pomohly vládní pobídky k prodeji aut. Čistý zisk ve druhém fiskálním čtvrtletí, tedy za červenec až září, činil 21,8 miliardy jenů (asi 4,2 miliardy Kč). Meziročně však zisk klesl o 84 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Toyota Prius se v Japonsku stala autem roku

Třetí generace vozu Toyota Prius s hybridním pohonem se stala vítězem v anketě Japonské auto roku pro období 2009-2010. Letos se konal jubilejní, třicátý...

Výběr článků

Načítám