Hlavní obsah

Sluneční clona budoucnosti chrání oči před oslněním, ale ve výhledu nepřekáží

Novinky, laz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na veletrhu spotřební elektroniky CES, který se koná od 7. do 10. ledna, ukazuje Bosch nový koncept sluneční clony v autě. Má clonit pouze oči, a nepřekážet v celkovém výhledu.

Foto: Bosch

Koncept sluneční clony.

Článek

Stačí mít vyšší postavu a nízkou střechu auta a sluneční clona je pro vás prakticky nepoužitelná. Zamezí nejen oslnění sluncem, ale ve velké míře i výhledu, kterého s tloustnoucími A-sloupky nemáte v moderních autech na rozdávání.

Nová studie od Bosche se to snaží řešit. Německé řešení je zhruba stejně velké jako klasická clona, ovšem tvoří ji průhledný LCD panel. Jednotlivé segmenty mají tvar včelí plástve a ztmavnou, pokud jsou mezi paprskem slunečního světla a očima řidiče či spolujezdce. Což na očích vytvoří stín.

Foto: Bosch

Cloněny jsou efektivně jen řidičovy oči.

Za vším stojí kamera, která monitoruje oči posádky, na druhé straně také senzory, které dávají systému vědět, odkud přesně paprsky slunce míří. Zabalte to všechno do složitého algoritmu reagujícího v reálném čase a máte novou technologii.

Zajímavé, ale má to smysl? První jízda s benzínovým dieselem SkyActiv-X

AutoMoto

Novinka se dokonce na CES dostala mezi nejlepší inovace. Jestli se něčeho takového brzy dočkáme v autech, je těžké odhadovat. Například oči a pohyby řidiče už spoustu nových aut sleduje. A to pro účely aktivního posuzování bdělosti šoféra nebo jako pomocníka asistenčním systémům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám