Hlavní obsah

Seat poprvé ukázal Leon ST, španělského bratra Octavie Combi

Novinky, maž

Koncernový trojlístek kombíků nižší střední třídy je kompletní. Po Octavii Combi a Golfu Variant se nyní ukázal leon s tradičním označením ST (Sports Tourer). Ve světové premiéře bude k vidění v září na frankfurtském autosalonu, prodej bude formálně zahájen na podzim.

Foto: Seat

Seat Leon ST (2013)

Článek

Proti standardnímu leonu v provedení hatchback je kombi delší o 27 centimetrů (celkem 4,54 m). Seat novinku prezentuje jako „nejkrásnější kombi ve své třídě“, což je neskromné, leč do značné míry subjektivní hodnocení. Proti hatchbacku přibralo kombi pouhých 45 kilogramů. V příplatkové výbavě nechybí přední světla kompletně složená z diod, což pro octavii ani golf německý koncern nenabízí.

Proti svým koncernovým sourozencům Leon ST ztrácí pár litrů objemu v zavazadlovém prostoru, i tak je ale jeho 587 l velmi slušnou hodnotou. Pro doplnění, golf kombi má 605 l, Octavia v téže karosářské verzi ještě o pět litrů více.

Foto: VW

Volkswagen Golf Variant Concept R-Line (2013)

Foto: Seat

Seat Leon ST (2013)

Motory stejné jako u golfu a octavie

Na českém trhu jsou stejně jako u pětidveřové verze leonu nabízeny motory TDI a TSI se zdvihovým objemem od 1,2 do 2,0 l. Jejich výkon začíná na hodnotě 63 kW (86 k) a končí na 132 kW (180 k). Nejvýkonnější zážehová verze je poháněna motorem 1.8 TSI (132 kW/180 k), v případě naftových motorů jde o čtyřválec 2.0 TDI o výkonu 110 kW (150 k). Stejné motory najdete i v Octavii Combi nebo Golfu Variant (kombi).

Foto: Seat

Seat Leon ST (2013)

V nabídce je buď mechanická převodovka, nebo dvouspojkový automat DSG. Novinkou je adaptivní tempomat ACC, který dovede samočinně držet zvolenou rychlost i vzdálenost od vozidel jedoucích před ním. Systém funguje v rychlostech od 30 do 160 km/h.

Leon nebyl ochuzen ani o další asistenční systémy z golfu a octavie, jmenovitě o asistent dálkových světlometů a asistent pro jízdu v jízdním pruhu. Pro nejsilnější benzínovou verzi (80 k) je k dispozici adaptivní podvozek DCC se čtyřmi režimy: Sport, Comfort, ECO a Individual.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Škoda Octavia Combi

Foto: Seat

Seat Leon ST (2013)

Ceny nového modelu zatím nebyly zveřejněny, hatchback se v Česku prodává v akční ceně od 300 tisíc korun. V Británii by měl být příplatek za kombi rovných tisíc liber (cca 30 000 korun) a podobný příplatek lze očekávat také v tuzemsku. Prodej bude zahájen zkraje podzimu po zářijové frankfurtské premiéře.

Foto: Seat

Seat Leon ST (2013)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám