Hlavní obsah

Ruská Lada představila nové auto

Jmenuje se Lada XRAY a jde o mírně terénní vůz. Ve světě se jim nyní říká crossovery, protože spojují přednosti několika skupin vozů.

Foto: AvtoVAZ

Lada XRAY

Článek

Už před několika měsíci se objevily na internetu první fotografie modelu XRAY. Šlo o únik informací z prezentace pro prodejce. Nyní Lada představila automobil oficiálně, a to u příležitosti návštěvy zástupce prezidenta Ruské federace v Povolžské oblasti Michaila Babiče v automobilce AvtoVAZ.

Automobil je typický hatchback s rozměry 4,2 x 1,8 x 1,6 m při rozvoru náprav 2,6 m. V zavazadlovém prostoru je místo pro 324 litrů nákladu a po sklopení sedadel pak 770 litrů.

Foto: AvtoVAZ

Lada XRAY

Základ auta je velmi známý. Jelikož automobilku AvtoVAZ vlastní z větší části koncern Renault-Nissan, je nasnadě, že se používají její díly. Tady se instalovala podvozková skupina B0, známá z vozů Dacia. Prý ale prodělala velmi velkou změnu.

Jako pohonné jednotky budou sloužit od začátku výroby zatím jen benzínové šestnáctistovky s výkonem 78 kW. Později přijde i výkonnější verze s 84 kW a také osmnáctistovka s 90 kW.

Foto: AvtoVAZ

Lada XRAY

Zajímavé je, že výrobce na rozdíl od mnoha světových konkurentů nezapomněl ani na pohon všech kol. Ten sice bude až později, bude spojený s robotizovanou převodovkou, ale bude.

V současné době se připravuje série 180 předprodukčních aut, na kterých se bude ještě testovat, ostrá výroba a prodej začne v únoru příštího roku.

Anketa

Ohodnoťte Ladu XRAY
1
63,4 %
2
6,7 %
3
9 %
4
8,2 %
5
12,7 %
Celkem hlasovalo 7992 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám