Hlavní obsah

Rolls-Royce edicí Landspeed vzpomíná na zapomenutého hrdinu

Díky edici pro kupé Wraith a kabriolet Dawn po více než 80 letech Rolls-Royce připomíná příběh neohroženého kapitána George Eystona a jeho vozu Thunderbolt.

Foto: Rolls-Royce

Edice Rolls-Royce Landspeed

Článek

Limitovaná edice čítá jen 35 wraithů a 25 dawnů, z čehož všechny vozy již byly přiděleny váženým zákazníkům.

Nejvýmluvnějším detailem verze je strop kupé, který pomocí LED prvků dokonale zobrazuje noční oblohu z 16. září 1938, kdy Eyston dosáhl svého třetího a posledního rekordu v pozemní rychlosti 575,335 km/h. Zastíněn byl Donaldem Campbellem, což chce goodwoodská automobilka částečně napravit právě tímto počinem.

Donald Campbell se narodil před 100 lety. Pokořil rekordy na souši a vodě, pro rychlost i zemřel

AutoMoto

Specialita má estetické vazby na jedinečnou krajinu solných plání Bonneville, kde se kapitán Eyston stal díky Thunderboltu, byť jen nakrátko, nejrychlejším mužem na Zemi.

Dvojice modelů má speciální dvoubarevné provedení laku, které kombinuje černou diamantovou metalízu s novou zakázkově vytvořenou barvou – modří Bonneville. Barva přechází pod slunečním světlem ze světle modré do stříbrné, což podle automobilky „vytváří dojem odrazů bělavých solných plání a rozlehlé oblohy nad Bonneville na hliníkové karoserii Thunderboltu”.

Rolls-Royce Dawn Black Badge v testu: Pět věcí, kterými otevírá tabu konzervativní značky

Testy

I v interiéru je několik připomínek solné pláně Bonneville v Utahu. Rozpraskanou strukturu pláně napodobuje například dekor na palubní desce či středovém tunelu, detaily na volantu napodobují tmavou stopu pneumatik zanechanou na povrchu plání během jízd.

Technicky jsou vozy založeny na verzi Black Badge, což znamená zvýšený výkon atmosférického dvanáctiválce na 601 koní, hlasitější výfuk nebo dynamicky naladěné odpružení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám