Hlavní obsah

Rok 2018 byl ve znamení aukcí úžasných automobilů

Novinky, fra

Na aukcích i v přímém prodeji se letos prodaly neuvěřitelné skvosty. Padaly rekordy, objevovaly se vozy dávno zapomenuté. Ukazuje se, že investice do automobilů nadchla spoustu lidí a ceny veteránů prudce vystřelily vzhůru.

Foto: RM Sotheby's

Ferrari 250 GTO

Článek

Pojďme se podívat, jaké skvosty šly tento rok do prodeje. Ukážeme si jen takový malý průřez, protože těch opravdu zajímavých je neskutečné množství:

Foto: RM Sotheby's

Tento rok padl aukční rekord. Nejdražším autem prodaným v aukci se stalo zase Ferrari 250 GTO z roku 1962. Tentokrát šlo o dvojnásobného mistra Targy Florio na Sicílii. Cena se vyšplhala na 48,4 miliónu dolarů, což je skoro 1,1 miliardy korun.

Foto: RM Sotheby's

Porsche 959 Paris-Dakar zastoupí všechny závodní speciály. Vždyť kdo by si pomyslel že Porsche 959, několikanásobný vítěz LeMans může nastoupit do rallye jako je Paříž-Dakar nebo Camel Trophy. Výsledná cena prodeje nezveřejněna.

Foto: James Edition

Unikáty postavené v jediném kusu zastoupíme třeba neskutečným vozem Sbarro Espace GT1 Supercar z roku 1999. Auto má pod kapotou vidlicový osmiválec Mercedes s objemem 7,4 litru s výkonem 336 kW. Nemáme informaci, zda bylo auto prodáno.

Foto: Bonhams

Hned celá kolekce vozů Rolls-Royce z garáží britské královské rodiny zamířila do aukce. Vrcholem byl 1950 Rolls-Royce Phantom IV State Landaulette kapotovaný firmou Hooper. Cena nezveřejněna.

Foto: RM Sotheby's

Kuriozita: Zagato Zele je elektromobil z roku 1972 a asi nejmenší a nejlevnější Zagato, jaké jste si mohli v životě koupit. Základ je z Fiatu 500 a baterie umožňují dojezd 80 km. Vyrobeno bylo 500 kusů. Výsledná cena nebyla zveřejněna.

Foto: Bonhams

Největší sbírka vozů značky Ford byla na prodej v červnu. Den Hartogh Museum zavřelo brány a všechny vozy, které byly desetiletí uchovávány a opečovávány, šly do prodeje. Bylo to více než 200 aut a 50 motocyklů.

Foto: Juliens Auctions

Ford Thunderbird (1956), který vlastnila Marilyn Monroe. Prodáno v síni Julien’s Auctions v přepočtu za necelých osmnáct milionů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám