Hlavní obsah

Přes Apple Carplay možná půjde ovládat i klimatizaci a další funkce vozu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aplikace pro zrcadlení telefonů Apple iPhone na obrazovce informačně-zábavního systému aut se podle informací agentury Bloomberg má v budoucnu naučit ovládat i funkce vozu včetně ventilace.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Appple Carplay ve Škodě Enyaq iV

Článek

Zatím je to jen software, který přes kabel či bezdrátově nahradí celou či část obrazovky ve voze aplikací od Applu, která tak zrcadlí informace z telefonu. Podle nových spekulací se však příští verze tohoto systému, který se masově dostává do většiny nových aut, naučí komunikovat i přímo s vozidlem.

Díky tomu půjde ovládat například ventilaci, sedadla, bezpečnostní asistenty či rádio – to jsou funkce, pro které aktuálně z Apple Carplay musíte pryč do nativního systému.

Podle Bloombergu jde o funkci zvanou IronHeart, která bude schopna přímo komunikovat s řídícími jednotkami vozu, aby přiměla například systém klimatizace snížit teplotu ve vozidle.

Apple CarPlay a Android Auto řidiče podle studie rozptylují víc než mobil nebo alkohol

AutoMoto

Nabízí se také možnost vzdáleného ovládání těchto funkcí přímo aplikací od Apple včetně nahrazení klíče telefonem. Tuto funkci dnes nabízí jen originální aplikace od automobilek.

Jedním z klíčových bodů, které během vývojového procesu potřebují více podpory, jsou však podle Bloombergu vztahy Applu s výrobci automobilů, u nichž je nepravděpodobné, že by technologickému gigantu poskytly plný přístup ke klíčovým funkcím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám