Hlavní obsah

Poslanci změkčili bodový systém, za některé přestupky jen pokuty

Ještě ani není novela zákona o provozu na pozemních komunikacích v platnosti a poslanci jí mění ve velkém. V úterý nejen povolili předjíždění kamiónů a zrušili povinnost hlídat znehybněný automobil policií, ale také zmírnili některé ohodnocení přestupků v bodovém systému.

Článek

Zhruba dva měsíce před zavedením bodového systému hodnocení dopravních přestupků řidičů přistoupila sněmovna na jeho zmírnění. V úterý totiž přijala návrhy Senátu, které počítají s tím, že body nebudou udělovány za menší přestupky.

Například porušení zákazu státní by mělo být trestáno jen blokovou pokutou. Změny v bodovém systému počítají i s tím, že se nově vymezí obsah některých přestupků a počet bodů za ně udělený. Například když policisté zjistí, že řidič má v krvi více než 0,3 promile a je ve stavu vylučujícím způsobilost řídit, dostane 7 bodů. Pokud ale bude schopen řídit dostane šest bodů. Navíc do obsahu 0,3 promile alkoholu v krvi dostane řidič jen 3 body.

Trestní řízení pak bude s řidičem zahájeno vždy, když se zkouškou zjistí, že má více než 0,3 promile. "Většinu z těchto věcí jsme navrhovali již ve sněmovně, Senát je jen mírně modifikoval," řekl ve středu poslanec ČSSD Miloslav Kala.

Nový systém hodnocení dopravních přestupků řidičů počítá s tím, že každý řidič bude moci dostat až 12 trestných bodů. Potom přijde na rok o řidičský průkaz a bude muset znovu do autoškoly. Předloha reaguje na hrozivý stav na českých silnicích, kde každý rok přijde o život na 1300 lidí. Vláda chce počet těchto úmrtí snížit do roku 2010 na polovinu.

Reklama

Související články

Silnice od prvního července I

Prvního července přichází v platnost novela zákona o provozu na pozemních komunikacích. Tato úprava se týká všech motoristů, kteří provozují svůj dopravní...

Výběr článků

Načítám