Hlavní obsah

Porsche oficiálně oznámilo konec nafty

Novinky, fra

Porsche už nějakou dobu nenabízelo naftové motory. Se změnou modelových řad se pomalu vytratily a šuškalo se, že se už nevrátí. Teď je to potvrzeno oficiálně a navždy. Budoucnost bude elektrická.

Foto: Petr Horník, Právo

My jsme testovali třeba Porsche Panamera 4S Diesel.

Článek

Když před lety Porsche instalovalo svůj první naftový motor do modelu Cayenne, mnoho lidí si myslelo, že to nebude mít dlouhého trvání. Měli pravdu. V historii značky to opravdu byla jen krátká epizoda, ovšem extrémně úspěšná. Vždyť právě terénní vůz Cayenne se s naftovým motorem prodával naprosto skvěle a držel si většinový podíl. Jenže pak přišla kauza Dieselgate a s ní i propad zájmu. Třeba v roce 2017 byl podíl naftových motorů jen 12 %.

"Porsche nedémonizuje naftu. Je a zůstane důležitou pohonnou látkou. Jsme však výrobce sportovních automobilů, pro které vždy hraje nafta sekundární roli. Dospěli jsme k závěru, že bychom rádi, aby naše budoucnost byla bezolovnatá. Přirozeně se budeme i nadále starat o stávající zákazníky naftových motorů s profesionalitou, kterou očekávají," oznámil generální ředitel společnosti Porsche AG Oliver Blume.

Takže sbohem, naftový motore u značky Porsche. Teď nastupuje elektřina. Porsche investovalo ohromné peníze do elektrifikace. V roce 2025 by mělo mít každé druhé porsche elektrický pohon – buď jako hybrid, nebo čistě elektrický. Ostatně elektromobil Porsche bude představen už příští rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám