Hlavní obsah

Polovina řidičů je po videokonferencích roztěkaná, zjistil výzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesun většiny aktivit do virtuálního světa, zapříčiněný pandemií koronaviru, má mít v USA neblahý vliv na bezpečnost silničního provozu. Řada lidí je roztěkaných anebo má větší tendenci dělat při řízení i něco dalšího.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Práce z domu, videokonference nebo online prezentace jsou už poslední rok denním chlebem obrovského množství lidí, jejichž profese něco takového umožňují. Na počtu najetých kilometrů na amerických silnicích se to projevilo – lidé tam najezdili 4,55 bilionu kilometrů, o 13,2 % méně kilometrů za rok 2020 ve srovnání s rokem předchozím.

Podle NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration, Národní úřad pro bezpečnost silniční dopravy) však navzdory tomu o 8 % stoupl počet úmrtí na silnicích. V přepočtu na ujetou míli je nárůst ještě větší – o 24 %, což je nejvíc od roku 1924.

Nová technologie má pomoci s aquaplaningem. Na první pohled nelogicky

AutoMoto

Studie firmy Wakefield Research naznačuje, že jedním z důvodů je právě zásadně větší množství času stráveného před obrazovkou. 54 % z 1800 respondentů uvedlo, že po videohovoru mají problém s koncentrací.

Podle studie více řidičů sahá na telefon při řízení – o 8 % víc než v roce 2019. Zde jsou i data z roku 2021, která říkají, že čtvrtina řidičů se podívá na mobil do 15 minut od nasednutí, což je oproti roku 2019 téměř desetiprocentní nárůst. Není ovšem specifikováno, zda lidé na telefon sahají např. při čekání na červené na křižovatce, nebo skutečně za jízdy.

Co znamenají nápisy na pneumatikách? Zjistíte z nich mnohé

AutoMoto

„Řada Američanů se za dobu pandemie naučila lépe používat technologie a také zlepšila svou schopnost dělat více věcí najednou. Ovšem zkušenosti z obýváku se nedají aplikovat na řízení,” varuje Alex Timm, šéf pojišťovny Root, která zpracování studie zadala.

Dalším poměrně nebezpečným jevem je, že si více lidí myslí, že dokáže bezpečně řídit s mobilem v ruce. 93 % dotázaných to považuje za nebezpečné, ale 30 % tvrdí, že i tak jede bezpečně. Toto číslo navíc roste u generace Z (50 %) a mileniálů (42 %).

Lexus oslepil řidiče za jízdy. Demonstroval tak rizika rozptylování

AutoMoto

Podle studie IIHS se řidič na silnici nesoustředí v průměru 4,6 sekundy, když za jízdy používá telefon. Lexus na to konto provedl experiment s elektrochromatickými okny auta. Na takovouto dobu figurantům mimo silniční provoz znemožnil výhled z vozu a zkoumal reakce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám