Hlavní obsah

Pininfarina byla loni poprvé od roku 2004 v zisku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italská automobilová designérská firma Pininfarina se loni poprvé od roku 2004 vrátila k zisku. Pomohly jí nižší finanční náklady díky restrukturalizaci dluhu a zlepšení podnikání. Čistý zisk činil 32,9 miliónu eur (848,4 miliónu korun) ve srovnání se ztrátou 11,5 miliónu eur v roce 2011, oznámila společnost.

Foto: Pininfarina

Zatím poslední automobilové kreace od Pininfariny - model upraveného Ferrari Sergio.

Článek

Firmu nejvíce proslavily návrhy vozů pro značky Ferrari, Maserati, Rolls-Royce, Ford či Cadillac. Pininfarina navrhla téměř všechny modely sportovních vozů Ferrari od počátku 50. let minulého století.

V Česku je známá také tím, že navrhla design třetinkových skleněných lahví minerálních vod Mattoni a Aquila. Firma rovněž vyráběla pro některé odběratele karoserie či celé vozy, výrobu však již ukončila a zaměřuje se pouze na design.

Pininfarina se loni v dubnu dohodla na restrukturalizaci dluhu v celkové výši 182,6 miliónu eur. Splatnost dluhu se podle nového plánu prodloužila z roku 2015 na 2018. Na provozní úrovni však firma ještě vykázala ztrátu, ta činila 8,2 miliónu eur, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám