Hlavní obsah

Peugeot konečně nabídne pohon 4x4. Díky plug-in hybridům

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzský Peugeot v současné době nenabízí žádné modely s pohonem všech čtyř kol. Příští rok se to změní, protože začne nabízet novou verzi systému Hybrid4, která přinese i pohon všech kol.

Foto: Peugeot

Peugeot 3008 Hybrid4 (předsériová verze, září 2018)

Článek

Peugeot už v nedávné době jeden model s pohonem všech čtyř kol měl, jmenoval se 508 HYbrid4 RXH a pro malý zájem se již třetím rokem nevyrábí. Šlo o málokdy vídanou kombinaci dieselového agregátu a elektromotoru. [celá zpráva]

To je minulost, francouzská automobilka ale na příští rok chystá pohon všech kol prostřednictvím technologie Hybrid4. Opět půjde o kombinaci spalovacího motoru (nyní již benzínového) a elektromotoru. Po uvedení na trh bude k dispozici pro model 300, později i pro další automobily francouzského výrobce.

V prodeji až příští rok

Spalovací motor má objem 1,6 litru a přináší nejvyšší výkon 200 koní (147 kW).  Druhý motor, elektromotor, má výkon 110 koní, respektive 80 kW a je umístěný na přední nápravě. Síla motoru se přenáší na všechna čtyři kola dle aktuální potřeby, popisovaná technologie tak funguje sice jinak než třeba mezinápravová spojka Haldex, výsledky jsou ale velice podobné, ne-li stejné.

Verze nazvaná Hybrid4 má lithium-iontové baterie o kapacitě 13,2 KWh, které stačí prý až na 50 kilometrů bezemisní jízdy. Na plnou kapacitu se baterie dobijí za osm hodin, standardní součástí systému bude i rekuperace během brzdění, což dojezd čistě v elektrickém režimu prodlouží.

První sériová provedení plánuje Peugeot uvést příští rok na podzim.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám