Hlavní obsah

Pařížský autosalon letos slaví 120 let. Podívejte se, jak kdysi vypadal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Píše se rok 1898 a francouzská Paříž je Silicon Valley automobilového průmyslu své doby. Bratři Renaultové prodali své první auto, rodinná firma Peugeot jich už tehdy vyráběla víc než stovku ročně. A pařížský autoklub se rozhodl uspořádat výstavu, na které by se svět dozvěděl o posledních inovacích. Tak se zrodil pařížský autosalon, francouzsky zvaný Mondial de l'Automobile, který ve čtvrtek 4. října otevřel své brány pro veřejnost.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pařížský autosalon slaví 120. výročíVideo: Reuters

 
Článek

Původně se autosalon konal v Tuilerijských zahradách, později na Champs-Élysées. V roce 1962 se přestěhoval na výstaviště Porte de Versailles, kde je pořádán dodnes.

Za dobu svého konání viděl snad všechna ikonická auta historie - Citroën DS, na který se v roce 1962 přijel osobně podívat tehdejší francouzský prezident Charles de Gaulle, je jen jedním z nich.

I letos nechyběly světové premiéry. Kromě několika nových aut zavedených výrobců, jako např. Mercedes-Benz třídy B a BMW řady 3 gen. G20 jsme také byli svědky představení čínské automobilky GAC a vietnamské značky VinFast, které plánují v příštích letech vstoupit na evropské trhy. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám