Hlavní obsah

Opel poutá na novou Mokku X, podstupuje finální testování

Novinky, laz

Po předchozí nesmělé upoutávce druhé generace crossoveru Mokka X Opel servíruje detailnější informace o maskovaných prototypech, které se prohánějí po testovacích tratích.

Nový Opel Mokka X podstupuje finální fáze testováníVideo: Opel/Novinky.cz

 
Článek

Vývoj nové Mokky X se blíží do finále testy předprodukčních prototypů. V únoru se testovací jezdci věnovali odolnosti v drsných podmínkách švédské divočiny. Většinu testů však absolvuje v Německu, na polygonu u Dudenhofenu.

„Testovací jízdy běží jako hodinky, protože Mokka X, naše nové dítě s nízkou hmotností a kompaktními vnějšími rozměry, dobře reaguje na úpravy nastavení. Ovladatelnost a pohodlí jsou super, je radost to auto řídit,” říká vedoucí projektu Karsten Bohle.

Opel Corsa, nebo Peugeot 208? Souboj dieselových sourozenců

Testy

Opel pracuje s modulární platformou mateřského koncernu PSA. Kompaktní plošina pod názvem CMP nabízí nízkou hmotnost a větší tuhost. Oproti předchozí generaci Mokky, která byla postavena na základech bývalého majitele General Motors, novinka zhubla 120 kilogramů se srovnatelnou motorizací. Přitom velikostně je podle Opelu v podstatě shodná.

Další podstatnou výhodou nové platformy, na které už stojí příbuzné vozy jako Peugeot 2008 nebo DS 3 Crossback, je možnost zabudování bateriového balíčku do podlahy.

Nejprve by tudíž měla nová Mokka X přijít v elektrické variantě. Podle britského webu Autocar to znamená 136k elektromotor, 50kWh baterii a dojezd na jedno nabití až 320 km. Podobnými parametry disponuje i příbuzný Peugeot e-2008.

K mání budou i konvenční varianty, stejně jako u koncernových sourozenců - až přijde nová Mokka zkraje roku 2021 na trh, má mít pod kapotou zážehové tříválce o zdvihovém objemu 1,2 litrů a vznětové 1,5litrové čtyřválce. Všechny verze ale budou pohánět přední kola, klasická čtyřkolka, jako u dosavadní Mokky, není v plánu.

Co s Crosslandem X?

Další kompaktní crossover v nabídce Opelu, Crossland X, zároveň zůstane v nabídce. Využívá starší platformu PF1 z Peugeotu 2008 minulé generace. Podle vyjádření Martina Hejrala, mluvčího českého zastoupení Opelu, zůstane Crossland X v nabídce do konce svého životního cyklu.

Test Opelu Crossland X 1.5 CDTI AT: Městská štika s francouzskými kořeny

AutoMoto

S Mokkou X si údajně nekonkuruje, je autem zaměřeným na co nejlepší poměr ceny k užitné hodnotě a v Česku se mu prodejně daří. Mokka X má oproti tomu být výkladní skříní stylu a technologií, ale zároveň s tím bude menší a levnější než Grandland X, který je technologiemi také nacpaný až po střechu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám