Hlavní obsah

Odcházející šéf Fiatu: Do konce června bez dluhů, naftu vystřídá elektřina

Novinky, ČTK, maž

Šéf společnosti Fiat Sergio Marchionne při svém patrně posledním velkém vystoupení v rámci koncernu Fiat Chrysler (FCA) nastínil strategii do roku 2022. Automobilka se bude mnohem více soustředit na sportovně-užitkové modely, naftové motory budou postupně vytlačovány elektrickými a hybridními ústrojími. Firma do jejich vývoje investuje devět miliard eur (232 miliard korun).

Foto: Rebecca Cook, Reuters

Šéf italské automobilky Fiat a jejího amerického partnera Chrysler Sergio Marchionne

Článek

Sergio Marchionne (65), který počátkem příštího roku svůj post opustí, uvedl, že dieselové motory postupně zmizí z vyráběných osobních vozů - a to do roku 2021. Plně elektrizovaný se stane model Fiat 500.

Hybridní budou i známé modely od Jeepu - Grand Cherokee, Wrangler a Renegade. Maserati pro trh připraví plně elektrický sportovní model.

Za finančně nejslibnější pak Marchionne označil značky Jeep, RAM, Alfa a Maserati. Do technologií elektrického a hybridního pohonu bude firma v příštích pěti letech investovat devět miliard eur (232 miliard korun). Společnost také plánuje založit svou finanční divizi, která by nabízela půjčky na nákup automobilů. Do konce letošního června navíc koncern FCA splatí veškeré své dluhy.

Automobilka předpokládá, že do roku 2022 se jí podaří zdvojnásobit provozní zisk, počítá přitom s růstem prodejů v průměru o sedm procent ročně.

Alfa pro čínský trh připravuje prodloužené verze modelů Stelvio a Giulia, chystá se i velký sporťák 8C a kupé na bázi giulie. Za čtyři roky by podle šéfa koncernu Fiat Chrysler měla Alfa prodávat ročně 400 tisíc aut.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám