Hlavní obsah

Nové Audi SQ8 má nejvýkonnější diesel v Evropě

Právo, laz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je tomu rok, co Audi představilo konkurenta pro odvážné, leč úspěšné, BMW X6. Model SQ8 nyní získává sportovní verzi. SQ8 má 435 koňských sil i díky elektricky poháněnému turbodmychadlu.

Foto: Audi 3x

Maska je u SQ8 vizuálně ještě výraznější.

Článek

Audi v poslední generaci drží zajímavou strategii. Modely s označením S jsou vybaveny výkonnými turbodiesely. Nejinak tomu je u SQ8, které je jakousi „kupé” verzí od SQ7. I odpůrci černých tankovacích pistolí tu tak musí uznat, že parametry, které toto auto nabízí, jsou vážně zajímavé.

Čtyřlitrový osmiválec dosahuje nejvyššího výkonu 320 kW (435 k) a v rozsahu od 1250 do 3250 otáček za minutu poskytuje maximální točivý moment 900 N.m. Novinka pokoří hranici 100 km/h při rozjezdu z klidu po 4,8 sekundy a při 250 km/h učiní další akceleraci přítrž elektronický omezovač rychlosti.

Foto: Audi

Jednoznačným poznávacím znamením je také čtveřice výfukových koncovek.

Dvěma klasickým turbodmychadlům pomáhá i elektrické dmychadlo, které je základem 48voltové sítě a pomáhá při nejnižších otáčkách. Výslednou dynamiku pak krotí chytrý podvozek s elektromechanickou stabilizací bočního náklonu, natáčením zadních kol nebo příplatkovým sportovním diferenciálem na zadní nápravě.

Foto: Audi

Uvnitř najdete odlišné materiály.

Vizuálně se pak esková řada tradičně příliš neliší, poznáte ji podle odlišné masky chladiče, koncovek výfuku nebo speciálních kol, které mají ve standardu 21palcové disky. Uvnitř pak najdete specifické materiály nebo sportovní sedadla.

Audi SQ8 přijde na český trh v průběhu léta, cena zatím nebyla stanovena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám