Hlavní obsah

Nissan v Ženevě: Jen dva koncepty

Novinky, Jan Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilka Nissan se na svém stánku u příležitosti ženevského autosalonu pochlubí jedním již známým konceptem a druhým zcela novým. Kromě nich se ukáží i současné vyráběné modely, včetně Nissanu Note.

Článek

Letošní rok je pro japonského výroce zásadní. Přichází totiž Nissan Note - automobil, který nahradí jak model Almera, tak i Primera. Právě zaměření na tento klíčový vůz bude znát na autosalonu v Ženevě. Zde se totiž kromě automobilů představených již v roce 2005 přestaví jen dva koncepty.

První z nich je Nissan Pivo. Název nemá odvozen od oblíbeného nápoje, ale z anglického slova pivot (čep, otáčet se). Kabina vozu totiž může rotovat kolem svislého čepu. Řidič tak v podstatě nikdy necouvá - stačí otočit kabinu a jet stále kupředu. Kamery na sloupcích karoserie snímají obraz kolem vozu, což usnadňuje parkování.

Koncept i do terénu

Nissan Pivo však už byl představen na tokijském autosalonu, takže o velkou novinku nejde. To Nissan Terranaut ještě k vidění nikdy nebyl. Vůz je zkonstruován pro tři pasažéry - dva vpředu a jeden vzadu. Automobil byl koncipován  jako pojízdná laboratoř vědců, výzkumníků, geologů, archeologů a dalších skupin, které ať už z pracovních důvodů, nebo čistě jen tak pro radost vyrážejí do neprobádaných míst naší planety.

Aby se do interiéru konceptu Terranaut dobře srovnalo všechno vědecké laboratorní vybavení, má karoserie vozu na straně spolujezdce jen jedny dveře, zatímco v protilehlém boku je dvojice protisměrně se vyklápějících křídlových dveří, takže vůz vůbec nemá B-sloupek karoserie.

Celý vnitřní prostor za sedadly řidiče a spolujezdce je pojatý jako vědecká laboratoř. Pod prosklenou střešní kopulí je umístěno otáčecí sedadlo s integrovanou klávesnicí počítače.

Univerzální pneumatiky

Devatenáctipalcová kola prototypu Terranaut jsou obuta do speciálně připravených pneumatik značky Goodyear. Na pevném povrchu odvádějí stejnou práci, jako klasické silniční obutí, po snížení tlaku se dokážou proměnit v široké terénní pneumatiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám