Hlavní obsah

Němci dokončili další úsek dálnice Drážďany - Praha

BERLÍN

Německo v pátek otevřelo další část dálnice, která má spojit Drážďany s Prahou. Dostavěný úsek německé dálnice A17 měří 9,5 kilometru a spojuje Drážďany s Pirnou. Německo chce dálnici na svém území dokončit do listopadu 2006.

Článek

"Dálnice A17 znamená spojení od severní Evropy k Balkánu a dokončení evropské dopravní sítě. Tato evropská dimenze přinese našemu regionu i hospodářské podněty, protože dálnice do Prahy pomůže přiblížit ekonomická centra Saska a Česka," řekl dnes při slavnostním otevření saský premiér Georg Milbradt. Dodal, že při stavbě infrastruktury je třeba postupovat rychle a infrastrukturní projekty musí mít přednost.

Celkový německý úsek dálnice měří 44,6 kilometru a náklady na něj činí zhruba 646 miliónů eur. Zatím je na německé straně postaveno celkem 25 kilometrů.

V Česku výstavba vázne

Na české straně se kvůli sporům s ekology může stavba navazující dálnice D8 protáhnout až do roku 2012. Dálnice D8 bude dlouhá 97 kilometrů. Česku zbývá postavit nejnáročnější úseky, průchod Českým středohořím s několika tunely a úsek Trmice- hranice. Právě České středohoří je stále sporný bod v jednáních s ekologickými aktivisty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám