Hlavní obsah

Nejvýkonnější Peugeot má 300 koní, zčásti elektrických

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představa, že Peugeot nabídne auto s výkonem 300 koní, byla ještě před několika hodinami poněkud bláznivá. Vždyť tenhle výkon nabízí některé modely třeba od AMG. Jenže je to pravda. A navíc to není žádný sporťák, nýbrž SUV.

Foto: Peugeot

Peugeot 3008 GT HYBRID4.

Článek

Když se řekne „výkonný peugeot“, člověk si představí něco jako 308 GTi nebo třeba nedávné RCZ R. Jenže ty svým nejvyšším výkonem nemají na... hybridní SUV.

Je to tak, model 3008 získal plug-in-hybridní ústrojí, představené už dříve např. v Opelu Grandland X Hybrid4. S ním přišel i pohon všech kol; jiným způsobem tahle platforma čtyřkolku nabídnout neumí. Pod přední kapotou je totiž zážehová šestnáctistovka PureTech s výkonem 147 kW (200 k).

A také elektromotor spojený s automatickou převodovkou EAT8, který má výkon 81 kW (110 k). Vzadu pracuje další elektromotor, o chloupek silnější – o výkonu 83 kW (112 k). To znamená, že zatímco přední kola může pohánět benzín, elektřina či obojí, vzadu stále pracuje jen elektřina. Kombinovaný výkon systému je 220 kW (300 k).

Foto: Peugeot

Designově bude hybrid stejný

Maximální rychlost zatím výrobce neudává, ale zrychlení z 0 na 100 km/h zvládne auto za 5,9 sekundy. Čtyřkolka, jakou je auto dnes, bude zanedlouho doplněna i slabší variantou, která nebude mít zadní elektromotor, takže nabídne jen přední pohon a souhrnný výkon 165 kW (225 k).

Foto: Peugeot

Auto ujede na jedno nabití 59 km na čistě elektrický pohon

Foto: Peugeot

Je to zajímavá čtyřkolka - vepředu pracuje elektřina i spalovací motor, vzadu elektřina.

Akumulátory, které auto nese, mají kapacitu 13,2 kWh a to má stačit na dojezd 59 km v čistě elektrickém módu. Peugeot zákazníkům k vozu nabídne speciální dobíjecí stanici s výkonem 7,4 kW a 32A jističem, díky kterému se auto bude moct nabít za 1 hodinu a 45 minut.

Dnes je už možné objednávat automobil ve Francii, v říjnu přijdou další evropské země a Česká republika by se měla dočkat na začátku roku 2020. V té době se také dozvíme ceny pro český trh.

Anketa

Je pro vás elektro-čtyřkolka zajímavá?
Ano, takový vůz mám
6 %
Ano, přemýšlím o pořízení
47,4 %
Ne, radši poctivé hřídele
46,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 418 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám