Hlavní obsah

Na Hradě zřejmě vymění Audi A8 za Superb V.I.P.

Novinky, Lukáš Bek, Jaroslav Šimek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na Pražském hradě se naposledy hromadně obnovoval vozový park v roce 2001, kdy se nakoupilo sedm vozů Saab 9-5 určených pro protokolární účely. V současné době se uvažuje o výměně čtyř luxusních vozů Audi A6, které mají v průměru najeto kolem 200 tisíc kilometrů.

Foto: Zdeněk Urbanovský

Hrad Lukov

Článek

Uvažovaným náhradníkem ojetých audin je skvost mladoboleslavské automobily Škoda Superb s příznačným názvem V.I.P. O obměně vozidel se na Hradě uvažuje na přelomu roku. "Prezident Václav Klaus možná na přelomu roku vymění černou limuzínu Audi A8 za speciální novou verzi vozu Škoda Superb," sdělil Právu šéf tiskového odboru prezidentské kanceláře Petr Hájek.

Klaus už se v minulosti vyjádřil, že by dal přednost českým automobilům. Jak ve středu řekl Právu Hájek, vozový park se bude obměňovat postupně. Prezident však jezdí vozem patřícím ministerstvu vnitra. Výměně by tedy musela předcházet dohoda s Grossovým úřadem. Přesedlání na nový superb by Klaus podle Hájka uvítal. "Určitě by se tomu nebránil, je toho názoru, že jsou ta auta dobrá a že se mají využívat česká auta," uvedl Hájek.

První dáma v Mercedesu S-320

Manželka prezidenta Livia podle nedávné zprávy ČTK používá luxusní vůz Mercedes S-320, v němž předtím jezdila její předchůdkyně Dagmar Havlová. Tento automobil stejně jako další mercedes pro tehdejšího prezidenta Václava Havla kupovala Správa Pražského hradu z peněz utržených na vstupném. Obě auta pak převedla na ministerstvo vnitra, které je hlavě státu a jeho manželce přidělilo i s policisty.

Kulhánek: Je to auto i pro vládní činitele

Superby si svou významnější pracovní premiéru odjezdily při loňském pražském summitu Severoatlantické aliance. Luxusní verze V.I.P. dominuje výstavnímu stánku automobilky na právě probíhajícím Autosalonu Brno 2003. "Tohle klidně může být auto pro hlavu státu," ukázal směrem k vyšperkovanému modelu šéf společnosti Škoda Auto Vratislav Kulhánek a dodal: "Ale takový vůz, který vznikl z našeho popudu, mohou používat i vládní činitelé, vrcholní manažeři, obchodníci."

Reklama

Související témata:

Související články

Novinky z Autosalonu v Brně

V sobotu se pro širokou veřejnost otevřely brány Autosalonu Brno 2003. My vám v tomto článku přinášíme fotografie z přehlídky, která je zařazena do seznamu...

Výběr článků

Načítám