Hlavní obsah

Mitsubishi vyvinulo ekologický plast a vybaví jím své vozy

Novinky, Jan Čech

Koncern Mitsubishi, který zahrnuje v Japonsku mnohá odvětví průmyslu a obchodu dokázal vyrobit plast z biomateriálů. Základem je bambus a výtažek z cukrové třtiny. Materiál by měl mít všechny vlastnosti polypropylenu a přitom být vstřícnější k životnímu prostředí.

Článek

Společnost Mitsubishi společně s Aichi Industrial Technology Institute vyvinula nový materiál, který v sobě kombinuje polybutylene succinate (PBS) a bambusová vlákna. PBS je látka, jenž se získává fermentací z cukrově třtiny. V novém plastu zvyšuje tvrdost a pojí k sobě vlákna bambusu, jenž je velmi pružný. Výroba tohoto materiálu má být velmi ekologická, zdroje hned tak nevyschnou (bambus je rostlina s jedním z největších přírůstků co do délky za rok) a i samotný materiál je přátelský k okolí.

PBS/Bambus za dobu své životnosti vyprodukuje o 50 % méně oxidu uhličitého než polypropylen, který je na ropné bázi. Navíc se při výrobě zredukovaly dioxiny vypouštěné do vzduchu.

Materiál bude k vidění hned příští rok v koncepčním voze Mitsubishi. Pravděpodobně se bude jednat o minivůz určený k pozdější výrobě. Koncern počítá, že by mohl materiál po dalších testech začít používat i klasických produkčních automobilech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám