Hlavní obsah

Lamborghini slaví padesátiny, nové veneno je jeho nejrychlejší model

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italská automobilka letos slaví padesát let od svého vzniku. Kde jinde než v Ženevě (takříkajíc po boku nového LaFerrari) ukázat nový supersport, který stovku zvládne za 2,8 sekundy a v rozletu končí při rychlosti 355 kilometrů za hodinu?

Foto: Lamborghini

Lamborghini Veneno (2013)

Článek

Veneno, dle tradice pojmenované po býkovi, je tak trochu extrémní verze aventadoru, se kterým sdílí některé technické prvky. Vzhled novinky je extrémní, přesto má tento supersport homologaci pro běžný silniční provoz. Netypická je kromě nízké výšky také šířka s obrovskými bočními prahy i zadním křídlem.

Foto: Lamborghini

Lamborghini Veneno (2013)

Dvanáctiválec je převzat z aventadoru, v popisovaném modelu ale výkon povyskočil o padesát koní na 750 k (552 kW). Motor je spojen se sedmistupňovou automatickou převodovkou a přenáší se na všechna čtyři kola. Zrychlení na stovku je v případě 1450 kg těžkého venonu otázkou 2,8 sekund, auto jede až 355 km/h. Mimochodem, proti aventadoru je tento model o citelných 125 kilogramů lehčí – zejména díky masivnímu použití karbonu.

Foto: Lamborghini

Lamborghini Veneno (2013)

Lamborghini Veneno přijde v přepočtu na 75 miliónů korun (bez daně), do prodeje míří pouhé tři kusy (čtvrtý zůstane v muzeu automobilky). Není překvapením, že všechny tři kusy už mají své kupce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám