Hlavní obsah

Kopřivnická Tatra bude vyvíjet alternativní pohony

Kopřivnická automobilka Tatra bude vyvíjet alternativní pohony svých vozidel, především hybridní a elektrické. Investice do vývoje podle firmy nelze přesně odhadnout, budou v miliónech korun. Ani termíny zatím Tatra nechce upřesnit.

Článek

Tatra nedávno oznámila propouštění více než 800 zaměstnanců kvůli světové hospodářské krizi. Zbavila se tak přibližně pětiny ze 4400 zaměstnanců. Ve většině provozů se bude zhruba do konce března 2009 pracovat jen tři týdny v měsíci. Firma tak sníží náklady na mzdy a energie. Náklady na vývoj ale omezovat nebude, uvedl už minulý týden šéf firmy Ronald Adams.

V pondělí to potvrdil. "Čelíme celosvětové krizi, která má dopady na průmysl na celém světě a také Tatra těmto dopadům čelí. Tato situace dokonce ještě zvyšuje důležitost spolupráce s univerzitou. Musíme vylepšit naše vozy a zvýšit jejich konkurenceschopnost, nalézt a vyvinout nové materiály ke konstrukci nákladních vozidel," řekl v pondělí Adams.

Spolupráce s VUT Brno

Tatra chce ve spolupráci s brněnským Vysokým učením technickým vyvíjet především ekologicky šetrnější motor splňující normu EURO 6. Ten by měl být připraven v roce 2010. Kromě toho bude vyvíjet také hybridní a elektrické motory, které chce v budoucnu využít pro svá auta.

"Tato smlouva je jakousi formalizací vztahu s podnikem a umožní našim studentům těsnější vazbu na praxi a přinese nám učitele z praxe do prostředí univerzity, což je obojí naším strategickým cílem," uvedl rektor brněnské školy Karel Rais.

Reklama

Související témata:

Související články

V Tatře kvůli krizi klesla průměrná mzda

Světová finanční krize ovlivnila výdělky v kopřivnické automobilce Tatra. Průměrná mzda, která ve firmě ve 3. čtvrtletí činila 26 000 korun, se jen omezením...

Výběr článků

Načítám