Hlavní obsah

Kia začala v Česku prodávat malé Picanto

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kia začala na českém trhu nabízet městské Picanto. Automobil se bude nabízet se dvěma benzínovými motory, u litrového motoru bude k dispozici možnost pohonu na benzin a LPG. Ceny začínají na částce 199 980 korun.

Článek

Kia debutovala v segmentu A (městská mini) s první generací Picanta v roce 2004. V následujících sedmi letech se jich prodalo kolem 1,1 miliónu, přičemž v Evropě dosáhly prodeje 300 000 kusů.

V České republice je Picanto s podílem 7,8 procent šestým nejprodávanějším modelem ve svém segmentu. Na první pozici je Fiat Panda, druhý je Chevrolet Spark a dále následující „trojčata“ z kolínské TPCA. Městská mini se však v Česku neprodávají tak dobře jako malá auta velikosti fabie, která jsou cenově „na dostřel“ těm nejmenším automobilům. Přesto stojí za pozornost a zejména ve velkých městech mohou být užitečná.

Nové Picanto narostlo o 60 mm. Na délku nyní měří 3595 mm, rozvor náprav má hodnotu 2385 mm. Díky šířce 1595 mm se lze s autem velmi snadno pohybovat v přeplněných městech, snazší je i parkování.

V praxi je nárůst délky znát a vzadu se pohodlně usadí i cestující s výškou kolem 185 cm. Kufr je na první pohled malý, jeho 200 litrů lze sklopením zadních sedaček ale zvětšit až na 870 l.

K dispozici jsou manuální pětistupňové převodovky nebo čtyřstupňový automat. Řazení je u manuální skříně poměrně přesné, zvykat si ale musíte na spojku s velmi krátkým záběrem. Hřebenové řízení s elektrickým posilovačem je lehké a i když je zcela prosté citu, je poměrně přesné. K malému městskému autu se hodí.

Podvozek je tvořen zavěšením McPherson s vinutými pružinami vpředu, vzadu jsou vlečná ramena spojená trzní příčkou. Naladění podvozku je komfortní, své dělají i malá kola (14 nebo 15 palců). Hmotnost vozu je dle motoru a výbavy od 920 do 1060 kilogramů, automobil lze zatížit až 440 kilogramy.

Ceny začínají na částce 184 980 korun za verzi s litrovým tříválcem o výkonu 51 kW (69 k). Verze s litrovým motorem a výkonem 82 koní, která je v provedení benzín / LPG stojí 223 980 korun. A konečně verze s motorem 1,25 MPI (63 kW / 85 k) stojí od 239 980 korun. V nabídce je devět barevných provedení karoserie, včetně slušivé červené, modré a zelené.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám