Hlavní obsah

Internetový gigant Alibaba pronikl do světa aut

Jeden z největších internetových obchodů, čínský Alibaba, se spojil s automobilkou SAIC Motor a dodal vlastní operační systém do nového vozu Roewe RX5. Auto díky tomu bude připojeno na síť, bude moci stahovat hudbu, platit přes platební portály i ovládat dron.

Foto: Roewe

Roewe RX5

Článek

Roewe RX5 je SUV, které vyrábí automobilka, jejíž portfolio je opravdu velké. Vždyť pod její hlavičkou se tu vyrábí třeba i české škodovky, volkswageny, buicky, chevrolety a je třeba i vlastníkem značky MG.

Foto: Roewe

Roewe RX5

Foto: Roewe

Roewe RX5

Alibaba Group je zase největší obchodní portál na čínském trhu a podle posledních informací se už tlačí i na takového velikána, jakým je Amazon. Spojení těchto dvou gigantů vytvořilo produkt, který nemá být osamocený. Naopak. Postupně se bude rozšiřovat do mnoha a mnoha modelů různých značek.

Operační systém YunOS vyvinutý speciálně pro Alibabu, dokáže z auta udělat vlastně s internetem spojený chytrý vůz. Jde v podstatě o „internet věcí“, což je oficiální název pro připojené chytré spotřebiče, jako jsou pračky, ledničky apod., které dokážou s internetem ve velkém spolupracovat.

Tady je auto opravdu nabité možnostmi, které Alibaba přináší. Tak například se tu může automaticky stahovat a přehrávat hudba, může se přes internet přímo komunikovat, navigovat, a dokonce je možné i platit pomocí platební brány Alipay.

Foto: Roewe

Roewe RX5

Foto: Roewe

Roewe RX5

Navíc systém bude mít oddělené uživatele, takže si různí lidé budou moci navolit své preference (klimatizace, rádia, apod.) a uložit si je pod vlastním profilem, jako je to dnes možné v počítačích.

Takovou třešničkou na dortu je možnost ovládat hlasem dron, který by sledoval auto z výšky.

A ještě něco o samotném autě. Roewe RX je SUV s pohonem jen přední nebo obou náprav. Je dlouhý 4,5 metru, široký 1,9 m a vysoký 1,7 m. Stojí na rozvoru kol 2,7 m. Design je jednoznačně inspirovaný koncernovými SUV, ale na čínské poměry je to ještě „svébytný design“. Pod kapotou budou benzínové čtyřválce o objemech 1,5 nebo 2,0 l. Auto bude v nabídce od letošního srpna s cenou, která by se měla pohybovat v přepočtu někde lehce přes půl miliónu korun.

Foto: Roewe

Roewe RX5

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám