Hlavní obsah

EU: Nedodržíte limity, budete platit

BRUSEL

Evropská Unie ještě neschválila konečnou podobu emisních limitů na rok 2012, ale už ví, jaké sankce bude vymáhat od těch automobilek, které limity nesplní. Nedodrží-li termín a zákon, budou muset platit. Pravděpodobně nemalé peníze.

Článek

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso odmítl spekulace, že by mohla být tato norma spíše jen estetická. Dosud totiž nikdo neřekl, co se stane, když automobilka nedodrží závazek daný Evropskou Unií. Barroso však uvedl, že pokud se tak stane, bude tím výrobce ignorovat zákon a za to se musí platit. Doslova.

Podle něj je sice hranice limitu oxidu uhličitého dosažitelná jen obtížně, ale vzhledem k tomu, že automobilky počítají emisní hodnoty v průměru na celou výrobní paletu, nebude to pro ně zas až takový problém. Nyní se navíc v Evropském Parlamentu vehementně diskutuje o limitu. Silná lobby výrobců se snaží prosadit změkčení.

Už jednou přišel plán na zvýšení průměrné hodnoty CO2 a prodloužení lhůty. Zatím ale žádný návrh neprošel a stále se o všem pouze jedná. Žádný z členů EK nedokáže říci, kdy bude tato směrnice připravena a schválena. To samozřejmě nevyhovuje automobilkám, které vlastně neví, k jakému termínu a limitu se mají směřovat.

Jsou však i výjimky, které už dávno oznámily, že limit oxidu uhličitého je pro ně směrodatný pro rok 2012, ať je to v zákoně nebo ne. Které to jsou? Odpověď není tak obtížná a vy můžete tipovat v anketě.

Anketa

Která automobilka slíbila dodržet limit CO2 v roce 2012?
Mercedes-Benz
37 %
Toyota
53 %
Mitsubishi
4,3 %
Jaguar
1,9 %
Chrysler
3,8 %
Celkem hlasovalo 1271 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám