Hlavní obsah

Elektrický naháč je konečně na dostřel běžným motorkám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ta otázka je pokládána samého počátku motorizované přepravy - které auto je nejrychlejší? A která motorka? Pokud jsou vaším šálkem kávy „naháče”, tedy motorky bez kompletní kapotáže, jejich elektrická odnož má nový rychlostní rekord.

Elektrický naháč stanovil nový rychlostní rekord, téměř 300 km/hVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Absolutní rychlostní rekordy dnes stanovují stroje postavené s jediným účelem. Všechna ostatní auta či motorky jsou rekordmani „jen” ve svých kategoriích. A třída elektrických naháčů, strojů s odhalenými útrobami, má od soboty nové maximum – 185,103 mph, tedy 297,894 km/h.

To je hodnota světového rekordu, získaná z průměru rychlostí dvou průjezdů tam a zpátky v měřeném kilometru. Takto se rekordy stanovují, aby byl odfiltrován vliv gravitace nebo větru. Nejvyšší naměřená rychlost v jednom z průjezdů byla 312,351 km/h.

Motorka, se kterou byl stanoven tenhle rekord, není produkčním strojem. Vyvinula ji Nottinghamská univerzita a i rekord byl stanoven v Anglii, v Severním Yorkshiru, a to v sobotu 21. září. Jezdcem byl Zef Eisenberg.

Že to není nic moc? Vskutku, dá se koupit elektrický motocykl, který je rychlejší – Lightning LS-218 dosáhl rekordu 347,554 km/h. Jenže to je motorka kapotovaná, která má menší odpor vzduchu.

Pro úplnost, absolutní rychlostní rekord motocyklů má hodnotu 605,697 km/h a v roce 2010 ho stanovil Rocky Robinson se strojem nazvaným Top Oil-Ack Attack, u nějž byl kapotován i jezdec, bylo to takové jednostopé auto. Nejrychlejší silniční sériově vyráběnou motorkou se spalovacím motorem na světě je Kawasaki Ninja H2 s rychlostí 337,064 km/h.

Foto: Profimedia.cz

Top Oil-Ack Attack, nejrychlejší motorka na světě. V popředí je vidět kapotáž, v pozadí rám, na nějž se kapotáž připevní.

Reklama

Výběr článků

Načítám