Hlavní obsah

Elektrické jsou už i traktory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elektřina pronikla už i do oblasti, kde bychom to dosud moc nečekali. John Deere, výrobce zemědělské a lesnické techniky, představil traktor bez spalovacího motoru, poháněný jen elektřinou.

John Deere EV Tractor Concept: traktor bez spalovacího motoruVideo: John Deere

 
Článek

John Deere Sesam je klasický traktor, jak ho známe. Postavený je na standardním systému traktoru 6R, ale motor tu pod přední kapotou není. Místo toho tam sedí opravdu úctyhodná kavalerie lihium-ion akumulátorů. Ty dodávají energii dvěma elektromotorům o celkovém výkonu až 400 koní. Samozřejmě že mohou obsluhovat i nářadí, zavěšené na traktoru.

Foto: John Deere

John Deere Sesam

Otázek ale zůstává stále dost. Víme, že se traktor nabije za čtyři hodiny. Víme, že elektromotory jsou už svou konstrukcí prostě ideální na těžkou práci. Podle informací by měl traktor po silnici ujet na jedno nabití 130kWh akumulátorů 55 km.

Výhody takový lokálně bezemisní provoz určitě má. Nejde jen o hluk, který tu prakticky není a traktory jen bzučí jako model na autodráze. Jde o to, že zemědělské podniky mívají dost prostoru pro to, aby si postavily vlastní solární nebo větrnou elektrárnu, která by jim vozy nabíjela zadarmo. Výrazně snížené náklady by pak mohly umořit velmi rychle vyšší pořizovací cenu celého toho elektrického systému.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám