Hlavní obsah

EDAG: Beetle jako teréňák a roadster kombíkem

Novinky, Jan Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projektantská a konstruktérská společnost EDAG DE vytvořila pro ženevský autosalon dvě studie. Volkswagen Beetle připravila jeden model pro terén, dále roadster Pontiac Solstice jako dvoudveřové kombi, jinak zvané shooting brake.

Článek

EDAG Biwak je terénní automobil, kterému jako základ posloužil netradičně Volkswagen Beetle. Z automobilu však zůstal jen hrubý základ - tvar přední a boční části karoserie a motor. Oba nárazníky, stejně jako blatníky a prahy byly zcela vyměněny. Největší úpravu však zaznamenala střecha. Ta byla nahrazena plastovou ve tvaru kombi. Náhradní kolo nyní visí na víku zavazadelníku. Podvozek je o dost zvednutý a vše stojí na ohromných terénních pneumatikách.

Druhým konceptem je Pontiac Solstice v provedení shooting brake. Rodasteru totiž lze při odstranění zadního víka nasadit speciálně vyvinutou střechu. Ta ovšem nemá tvar do klasického kupé, jak by se u typu střechy hard-top (snímatelná plastová střecha) očekávalo, ale její design je do tvaru kombíku. Zavazadelník je pak přístupný otevíratelným zadním okénkem.

Obě studie se budou vyrábět na přání pro bohaté zákazníky, ale pouze v omezené sérii, která by neměla dosahovat ani desítky. Pokud bude zájemců více, musí se dohodnou EDAG s některým z výrobců automobilů.

Reklama

Výběr článků

Načítám