Hlavní obsah

Daimler představí dva elektrické koncepty

Před nedávnem jsme informovali, že se na stánku Mercedesu na zářijovém autosalonu ve Frankfurtu objeví zajímavý supersport. Jenže to není všechno. Zpod křídel koncernu Daimler budou i dva koncepty v elektrickém provedení, konkrétně Smart a Mercedes.

Foto: Smart 2x

Smart Vision EQ ForTwo

Článek

Smart už vyjel se svým autem na světlo. Jmenuje se Smart Vision EQ ForTwo. A je to auto, ve kterém asi spousta z vás nechce nikdy sedět. Jde totiž o vizi autonomního vozu, který nemá volanty ani pedál a řídí si sám. Tvarově vychází právě ze standardního modelu, je ale mnohem modernější a má například kruhové otočné dveře.

Smart Vision EQ ForTwoVideo: Smart

Vše se ovládá na velkém 24palcovém displeji, doplněném o dva menší čtyřpalcové. Samozřejmě je možné vše ovládat i hlasem nebo mobilem.

Tohle auto má ukazovat, jak může vypadat budoucnost v carsharingu – přivolat si auto mobilem, nechat se zcela bez účasti na řízení převézt do cílové oblasti a pak nechat auto, ať si samo zajede k nabíječce. Ano, i tohle by mělo umět. Samozřejmě že si vůz sám nepřipojí kabel do zásuvky, ale nabije se pomocí magnetické indukce.

Auto používá Li-On akumulátory o kapacitě 30 kWh. Výkon elektromotoru zatím Smart nezveřejnil.

Blízko k výrobě

I Mercedes nabídne malé auto s elektromotorem. Jmenuje se EQ A concept. Jak je známo, písmena EQ jsou vyhrazena u firmy nové řadě, která bude kompletně elektrická. Zatímco ostatní řady dostanou například hybridní technologie, EQ na zcela nové elektrické platformě nebude mít se spalovacími motory nic společného.

Foto: Mercedes

Mercedes EQ A concept

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz Generation EQ

Označení EQ jste mohli vidět už minulý rok na konceptu velkého SUV. Toto druhé EQ má ale k výrobě mnohem blíž. Uvidíme, co nám o voze řekne firma na autosalonu ve Frankfurtu 12. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám