Hlavní obsah

Citroën C5 dostane speciální systém pro rozjezd na sněhu

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Citroën uvádí do svého modelu C5 elektronický systém, který pomáhá při rozjezdu vozidla za zhoršených adhezích podmínek. Podle výrobce systém pomáhá při náledí a na zasněžených silnicích. Zimní pneumatiky rozhodně nahradit nemůže, ale při rozjezdu do kopce v zasněženém kopci možná nebudete muset shánět dva tři dobrovolníky, aby vám strčili do auta.

Foto: maž, Novinky

Citroën C5 2,0 HDI

Článek

Jak to celé funguje? Základem Snow Motion je systém, který řídí protiprokluzový systém ASR (Anti Skid Regulation nebo také Antriebsschlupfregelung) a mění jeho působení.

Díky analýze několika parametrů (sklon svahu, typ sněhu, náledí) umožňuje řídící jednotka vyšší protáčení hnacích kol a řídí střídavě zvlášť kola na pravé a levé straně. Výsledkem je lepší chování vozu při rozjíždění a zrychlování za zhoršených adhezních podmínek.

Nápad to je jistě zajímavý, a i když jsme s takto vybavenou C5 ještě na sněhu či náledí nejeli, věříme, že to funguje. Ale pohon 4x4 to samozřejmě nahradit nemůže. Škoda, že jej francouzský výrobce pro C5 zatím nenabízí.

:. Tady byste Snow Motion opravdu nevyužili...foto: Novinky/maž

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám