Hlavní obsah

Číňané okopírovali Mercedes třídy G 6x6. Ukázali jej v Pekingu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAIC BJ80 6x6 má stejný počet kol, terénní pneumatiky, korbu na zádi i stejný krabicoidní design jako Mercedes G 63 AMG 6x6. S terénem to asi myslí vážně, když už na autosalonu dostal naviják a šnorchl. Pod kapotou je ale oproti Mercedesu poloviční počet válců a méně než půlka výkonu.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Že je tohle Mercedes? Podívejte se pořádně, je to jeho čínská kopie pojmenovaná BAIC BJ80 6x6.

Článek

Že čínské automobilky bez skrupulí kopírují design evropských aut a vydávají je za svůj, není novinkou. Automobilka Beijing Auto, označovaná také BAIC, už nějakou dobou prodává klon Mercedesu třídy G pod označením BJ80.

Na letošním pekingském autosalonu se však představila novinka – BJ80 6x6, tušíte správně, kopie Mercedesu G 63 AMG 6x6. A pokud odhlédneme od předních světel, která připomínají spíš Land Rover Defender, vypadá na kopii relativně zdařilou.

Foto: Radek Plavecký, Právo

BAIC BJ80 6x6 na autosalonu v Pekingu 2018

Kromě krabicoidního designu, který je stejný jako u čtyřkolového BJ80, je tu podstatný počet kol, terénní pneumatiky, korba vzadu a ohromná světlá výška. Že tohle auto myslí terén vážně, ukazuje také naviják v předním nárazníku, zahrádka na střeše a „šnorchl” – nasávání vzduchu do motoru vyvedené trubkou nad střechu.

Foto: Robert Dengler, Právo

Šestikolový Brabus B63S s německou registrační značkou.

Pod kapotou ovšem není osmiválec o 543 koních výkonu. Podle webu Carscoops je BAIC BJ80 6x6 poháněn 2,3litrovým přeplňovaným čtyřválcem původem od značky Saab, který posílá 250 koní a 350 Nm na všech šest kol přes šestistupňovou automatickou převodovku. Civilnější verze BJ80 o čtyřech kolech má dle webu iDnes.cz motor stejný.

Foto: Radek Plavecký, Právo

BAIC BJ80 na autosalonu v Pekingu 2018

Reklama

Výběr článků

Načítám