Hlavní obsah

Čím jezdí britská královská rodina? Nejsou to jen auta domácí výroby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oficiální limuzína královny Alžběty je značky Bentley, ovšem další členové královské rodiny jezdí v běžných Range Roverech nebo audi. Princ Charles má ve sbírce Aston Martin DB6 Volante a i sama královna bývá k vidění za volantem Range Roveru či Land Roveru Defender.

Foto: Profimedia.cz

Bentley State Limousine - jedno ze dvou oficiálních aut královny Alžběty II.

Článek

Automobilka Mini nedávno představila speciální Cooper S, vyrobený ke svatbě prince Harryho a Meghan Markleové. Místy až kýčovitý, ale rozhodně zajímavý vůz bude po svatbě věnován na dobročinné účely. [celá zpráva]

Členové britské královské rodiny pochopitelně jezdí auty, stejně jako běžní smrtelníci. A ani jejich auta nejsou příliš odlišná od vozů, kterými jezdí poddaní. Snad všichni členové královské rodiny jsou často k vidění ve vozech značky Land Rover, a to včetně Range Roverů.

Foto: Land Rover

Range Rover (2012)

Princové Harry a William ovšem mají v oblibě také německá auta, konkrétně značku Audi. Harry byl např. viděn v modelu S3 sportback, Williamovi zase ingolstadtská automobilka dle webu Auto.cz dodala A5 Sportback. Po svatbě s vévodkyní Kate Middleton odjížděl William v Astonu Martin DB6 Volante, který jim půjčil princ Charles.

Foto: Profimedia.cz

Aston Martin DB6 Volante s princem Williamem a Kate na palubě

Oficiální auta královny Alžběty II. nevozí registrační značky

Skutečně speciálních aut není tolik a většinu z nich využívá královna Alžběta II. Jejím oficiálním vozem je limuzína Bentley, nazvaná jednoduše State Limousine, kterou si můžete prohlédnout v úvodu článku.

Pochopitelně je pancéřovaná a má neprůstřelná okna. Také ale odolá výbuchu, je vzduchotěsná pro případ chemického útoku a pneumatiky jsou vyztuženy kevlarem. Královna má tyto vozy údajně dva.

Všimněte si, že Bentley State Limousine nemá registrační značky. Královna je nepotřebuje - protože dopravní inspektorát vydává značky jménem Jejího Veličenstva, de facto by si takhle vydala značky sama.

Značky nemá ani landaulet, postavený na základě nového Range Roveru. Ten už pancéřovaný není - proč taky, když je to landaulet a královna v něm při přehlídkách stojí a mává davu.

Foto: Profimedia.cz

Range Rover State Review - landaulet královny Alžběty II. s hybridním pohonem, určený na přehlídky

Královna Alžběta II. za II. sv. války řídila náklaďák. Tehdy se naučila řídit, byť, podobně jako registrační značky, nepotřebuje ani řidičský průkaz. Dodnes je možné ji spatřit za volantem Range Roveru či Land Roveru Defender.

Za zmínku stojí také zelený Daimler V8 Super s prodlouženým rozvorem, který byl v roce 2017 na prodej. Do loketní opěrky mezi předními sedadly měl vestavěnou „poličku” na kabelku.

Foto: Profimedia.cz

Daimler V8 Super, postavený pro královnu Alžbětu II.

Královnina sbírka aut je ovšem údajně mnohem, mnohem širší. Podle informací webu Car Keys je její hodnota okolo 10 miliónů liber, tedy asi 292,6 miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám