Hlavní obsah

Alcohol Key je v poslední fázi vývoje

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédská automobilka Saab je již téměř připravena nasadit svůj tester alkoholu před řízením do automobilů. Řidič, který nasedne do vozu bude muset nejdříve dýchnout do malého přístroje, který vyhodnotí, zda požil alkohol a teprve v případě negativního výsledku vydá pokyn řídicí jednotce, že vůz může být nastartován.

Článek

Tyto takzvané Alcohol Keys jsou ve vývoji již více než dva roky a nyní se zdá, že již ten příští by se mohly dostat do sériové výroby. Zatím by jimi byly vybavovány pouze vozy určené na švédský trh, a to za cenu kolem 10 000 Kč.

Alcohol Key je nyní pilně testován ve vozech 9-3 a 9-5 a jeho systém je neustále zdokonalován. Základem je malá samostatná krabička, která v sobě skrývá senzor na rozpoznání alkoholu. Pokud řidič foukne do malého náustku, vzduch projde kolem něj a vyhodnotí, zda je v dechu obsažen alkohol. Nenechá se však jednoduše obalamutit. Někdo by mohl zkoušet třeba do testeru zkoušet foukat z předem nafouknutého balónku apod. Tester však zjišťuje i teplotu a vlhkost vzduchu, takže obelstít jej nelze.

Pokud Alkohol Key zjistí, že řidič alkohol nepožil, vydá signál imobilizéru, že může být rozepnut. Pak lze klasicky klíčem nastartovat do jedné minuty, jinak se zase vše zablokuje. Tester pracuje na baterie, které vydrží až dva roky provozu, pokud budete startovat pětkrát denně. Když už budou docházet, tester vyzve řidiče k navštívení servisu. Případné kompletní vybití řeší kabel do zapalovače, na který také může pracovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám