Hlavní obsah

Aby se hlavy nepotkaly. Honda představuje centrální airbag v novém Jazzu

Novinky, laz

Nová Honda Jazz dostane v rámci standardní výbavy takzvaný středový airbag. Při bočním nárazu oddělí přední cestující a měl by zmírnit úrazy hlavy a hrudníku.

Honda představuje centrální airbag v novém JazzuVideo: Honda

 
Článek

Už v loňském roce přišla s centrálním airbagem americká automobilka General Motors, na masový evropský trh se tato novinka chystá i ve vozech Hyundai či v nové Toyotě Yaris. Své řešení ukazuje i Honda v nové generaci kompaktního MPV Jazz.

Přední středový airbag je umístěn v opěradle sedadla řidiče a vystřeluje do prostoru mezi řidiče a spolujezdce na předním sedadle. Podle automobilky pomáhá předcházet přímému kontaktu řidiče a spolujezdce v případě bočního nárazu.

Nová Honda Jazz přijíždí výlučně jako hybrid

AutoMoto

„Pro zajištění správné pozice airbagu a maximální ochrany při jeho aktivaci je airbag upevněn třemi popruhy, které jej navádí v křivce kolem řidiče,” uvádí Honda v tiskovém prohlášení.

Tak jako většina prvků aktivní bezpečnosti i centrální airbag funguje v souhře s dalšími prvky. Předpínače bezpečnostních pásů řidiče a spolujezdce na předním sedadle omezují pohyb řidiče a spolujezdce do boku, k čemuž pomáhá i středová loketní opěrka, která byla zvýšena.

Od dotykových obrazovek zpět k tlačítkům, Honda jde kvůli zákazníkům proti proudu

AutoMoto

Podle interního testování Hondy celkový dopad tohoto nového přístupu může snížit možnost poranění hlavy o 85 % u spolujezdce, který sedí blíž, a o 98 % u spolujezdce sedícího dál od řidiče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám