Hlavní obsah

Výjimečný festival všednosti. Test Moto Guzzi V7 Special

Novinky, Petr Kološ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohodlná a pohodová, právě taková je nejdostupnější modelová řada legendárního italského výrobce. Některé detaily sice působí lacině a údaj o maximálním výkonu v této kubatuře především pobaví, přesto má V7 velmi silnou fanouškovskou základnu. Nabízí totiž pořádné charizma.

Foto: Petr Kološ

Moto Guzzi V7 Special

Článek

Silným prodejním nástrojem je, jak známo, příběh. A tak se v případě řady V7 hned na prvním místě dozvíte o padesátileté tradici modelu – testovaný model Special se má navíc nejvíc z řady V7 přiblížit původnímu konceptu. Právě proto jsou na bočních panelech pod sedlem nebo na nádrži dvoubarevné proužky.

V případě testovaného stroje jde o docela excentrickou kombinaci modré a oranžové, existuje i střízlivější černá se zelenou, šedivá je součástí této edice vždy. V této cenové kategorii nejde o pruhy lakované, jsou to obyčejné samolepky. Kéž vydrží hezké alespoň prvnímu majiteli! Ideální by bylo ochránit je lakem.

Foto: Petr Kološ

Moto Guzzi V7 Special

Foto: Petr Kološ

Moto Guzzi V7 Special

Chromované výfuky a drátěná kola

Samolepky samozřejmě nejsou tím jediným, co edici Special odlišuje od ostatních šesti strojů řady V7. Jako vrcholový model láká hlavně na chromované výfuky, drátěná kola s černými náboji, nostalgicky prošívané sedlo nebo na otáčkoměr.

Součástí výbavy je i podivná, hysterická výstražná kontrolka s vykřičníkem. Její červenou barvu uvidíte vždy, když dosáhnete zhruba poloviny otáčkoměru. Právě ve 2800 otáčkách totiž motor nabízí nejvyšší točivý moment, a tak vám chlapci z továrny v Mandelo dell Larrio chtějí vyzývavě naznačit, že: „Již přišel čas změnit kvalt,” kdybyste to náhodou nevěděli.

Foto: Petr Kološ

Moto Guzzi V7 Special

Fakt je, že divoké blikání výstražné kontrolky se k pohodovému charakteru motorky hodí podobně, jako ostravská klobása do veganského bistra. Zbytečné se zdají i palivové mapy. Alespoň na sebe ale neustále neupozorňují blikáním.

Lepší zpracování by nevadilo

Na dvouválcový motor nedají fandové Moto-Guzzi dopustit. Mimo výrazných, do stran čnějících válců, je to i proto, že motorku nehyzdí žádný chladič kapaliny. Daní za ladné linie je výkon - pouhých 52 koní. S ohledem na současnou konkurenci ve třídě (750 ccm) je to jednoznačně podprůměrná hodnota. Současná V7 má alespoň šestistupňovou převodovku, takže už se neztrácí v dálničních rychlostech, což se o dřívějších modelech V7 říct nedalo.

Foto: Petr Kološ

Moto Guzzi V7 Special

Moto-Guzzi V7 si těžko pořídí někdo, kdo se zhlédnul v motorsportu. Na pohodu je samozřejmě nastavený i podvozek a také limity brzd najdete dříve, než byste si při rychlejší jízdě přáli. Co si naopak přát budete, je preciznější převodovka. Motorce by také prospěla větší důslednost ve zpracování: páčky na řídítkách se viklají a plynová rukojeť má dlouhý „mrtvý“ chod.

Výrobce to u své léty ověřené, vstupní motorky hraje na cenu, dále na klasické linky a specificky mechanické zvuky, jimiž jsou stroje z továrny v Mandello del Lario pověstné. Sám také podle prodejních čísel nejlépe vidí, jestli to na současném motocyklovém trhu stačí.

ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE
Motor:744 ccm, 90° V2
Max. výkon:38 kW (52 k) při 6200 ot./min
Max. točivý moment:60 Nm při 4900 ot./min.
Průměrná spotřeba:neudává se
Pohotovostní hmotnost:213 kg
Cena s testovanou motorizací:229 900 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám