Hlavní obsah

Teslu Model 3 už koupíte i v Evropě. Cestou přes moře výrazně podražila

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V některých zemích Evropy jsou již přijímány objednávky na Teslu Model 3. Jak to ale bývá zvykem, v USA je auto výrazně levnější.

Foto: Tesla

Tesla Model 3

Článek

Tesla otevřela své zastoupení pro Evropu s Modelem 3, a to pro země s levostranným řízením. Takže dnes je v nabídce v Německu, ve Francii, Belgii, Lucembusku a Itálii. Ovšem jako obvykle je problém s cenou. V USA stojí auto v základní specifikaci 51 000 dolarů (1 170 000 Kč), ovšem před všemi pobídkami na elektrický automobil. Takže ani firma sama se nechlubí tím, kolik vlastně stojí, protože třeba v Kalifornii přijde na jiné peníze než ve Wisconsinu.

V Evropě je ovšem cena i z dovozních a legislativních důvodů jiná. Tesla Model 3 s dlouhým dojezdem stojí ve Francii 53 500 eur (1 369 000 Kč) a 59 600 eur (1 525 000 Kč) v Itálii. U nás je pak stále nutné spolehnout se na šedý dovoz. V předobjednávce Alzy jsme vůz našli za předpokládanou cenu 1 400 000 korun.

Čína má přednost

Ovšem ani Čína na tom není nejlépe. Tesla očekávala lepší prodeje, ale obchodní válka mezi USA a Čínou na ni tvrdě dolehla. Cena auta tak je 72 000 dolarů (1 630 000 korun). A to už Tesla snížila za poslední dva měsíce cenu třikrát. Kupříkladu u Modelu X a Modelu S spadla cena o 12, resp. 26 %.

A Čína je pro Teslu extrémně důležitá. I proto dostává přednost před ostatními trhy a už v březnu sem dorazí první vozy. Zároveň se nedaleko Šanghaje začne stavět nová Gigafactory, tedy továrna, která umožní výrobu aut a akumulátorů přímo na místě, což by mělo zase cenu výrazně snížit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám