Hlavní obsah

Hyundai a Kia vyvíjejí solární panely pro střechy automobilů

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sesterské automobilky Hyundai Motor a Kia Motors vyvíjejí střechu ze solárních panelů, která bude dobíjet baterii v automobilu. Firmy nabídnou řešení zvlášť pro auta se spalovacím motorem, elektrická i hybridní.

Foto: Kia

Kia ProCeed - ilustrační foto

Článek

Solární energie - za předpokladu, že na výrobu není třeba příliš mnoho vzácných surovin - má bezpochyby význam. Jde rovněž o technologii nezatěžující přírodu, která se vyplatí obzvláště v oblastech, kde většinu dne svítí slunce.

Obě korejské automobilky spadající pod jeden koncern pracují na solární střeše pro automobily. Pro verze s benzínovým motorem je připravena poloprůhledná varianta dobíjející baterii.

Tento typ křemíkového panelu nebude tak výkonný jako verze pro elektrická auta, kdy se panely objeví po celé střeše a zvažuje se i jejich umístění na kapotě. Cílem je pochopitelně co nejrychlejší dobití baterií.

Dosud nebylo upřesněno, které modely solární střechu dostanou. Předpokládáme, že půjde o příplatkovou výbavu, primárně zaměřenou na hybridy a elektromobily.

Solární střechu pro auta vyvíjí i Audi. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám