Hlavní obsah

Stovky tisíc dieselových BMW musí do servisu, hrozí požár

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem zhruba 324 tisíc BMW se vznětovými motory, jezdících v Evropě, bude muset navštívit servis kvůli potenciálně vadnému systému EGR. Ten může za určitých okolností způsobit požár v motorovém prostoru. V Jižní Koreji tak vzplanulo 30 aut.

Foto: BMW

BMW X3 předchozí generace (na ilustračním snímku) patří k těm, kterých se týká svolávací akce.

Článek

Systém EGR (Exhaust Gas Recirculation, recirkulace výfukových plynů zpět do sání), který má pomáhat ke snížení emisí, může být vadný u více než třech stovek tisíc vozů BMW se čtyř- a šestiválcovými vznětovými motory.

Tato auta jezdí v Evropě; podle informací novin Frankfurter Allgemeine Zeitung jich je 323 700 celkem a 96 300 v Německu; zbytek připadá na ostatní evropské státy. České republiky se problém týká také, jak nám potvrdil zástupce BMW David Haidinger.

Problém začal v Jižní Koreji

Po požárech třicítky aut v Jižní Koreji bylo spuštěno vyšetřování, co za nimi stojí. Závada se našla v chlazení systému EGR, z nějž může chladicí kapalina unikat do samotného EGR a tam se usazovat.

V kombinaci s karbonem z výfukových plynů a olejem můžou tyto usazeniny vzplanout, což může roztavit sací potrubí a způsobit požár. Problém se týká řad 3, 4, 5, 6, 7, X3, X4, X5 a X6 s naftovými motory a s datem výroby mezi červencem 2012 a zářím 2016, jak uvádí automobilka BMW.

Foto: BMW

BMW X3 (2014)

V Koreji bylo svoláno celkem 106 tisíc automobilů. Z toho, že bylo požárem postiženo jen třicet, lze odhadovat, že riziko není velké. Zda nějaká auta vzplála v Evropě, příp. kolik jich bylo, automobilka neuvádí.

Kontaktováni budou i druzí či další majitelé zmíněných aut

Automobilka BMW tedy v co nejkratší době bude kontaktovat majitele těchto aut, aby vůz přistavili do servisu. Ten bude prohlédnut a v případě závady na chladiči EGR bude díl vyměněn za nový.

Pokud jste vůz, který by mohl být postižen, koupili z druhé ruky, myslí se i na vás - s kontaktováním dalších majitelů aut budou automobilce pomáhat příslušné úřady. Anebo můžete zajet do servisu BMW, aby prověřil, jak na tom váš vůz je.

Reklama

Výběr článků

Načítám