Hlavní obsah

Před 115 lety prodal Ford své první auto. Koupil si ho německý imigrant

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prvním automobilem americké značky Ford byl Model A, uvedený na trh v roce 1903. Koncem července toho roku si našel prvního zákazníka. Peníze, které za vůz zaplatil, údajně odvrátily bankrot firmy.

Foto: Profimedia.cz

Ford Model A na autosalonu v Detroitu v roce 2013

Článek

Psal se 23. červenec 1903 a Ford Model A, první automobil Henryho Forda, se právě začal vyrábět. A hned přišel první zákazník - Dr. Ernest Pfennig, zubař, imigrant z Německa.

Kolik peněz za vůz zaplatil, není přesně známo. Víme, že cena Modelu A začínala na 750 dolarech, o 150 dolarů více než konkurenční Oldsmobile Curved Dash, a že dnešní ekvivalent této ceny je 20 418 dolarů, tedy necelých 451 tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

První továrna automobilky Ford

Tím, že si dr. Pfennig vůz koupil, podle některých zdrojů zachránil automobilku od bankrotu. Údajně totiž měla firma na účtu v bance jen něco přes 200 dolarů, protože ohromně investovala do vývoje a rozjetí výroby Modelu A.

Vůz byl poháněn plochým dvouválcem, který byl umístěný uprostřed a z objemu 1,7 litru dával 8 koní. Byl vybaven planetovou převodovkou se dvěma dopřednými a jednou zpětnou rychlostí, vážil 562 kg a dosahoval maximální rychlosti 45 km/h. Bržděna byla pouze zadní kola, a to pásovými brzdami.

Protože byl Model A dražší než konkurenční oldsmobile, vyrobilo se jich výrazně méně - jen 1 750 kusů oproti více než 19 tisícům oldsmobilům. Automobilku Ford později proslavil až Model T.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám