Hlavní obsah

Kolínská TPCA spustila výrobu omlazených trojčat. Nové jsou hlavně barvy

Inovované městské minivozy Toyota Aygo, Citroën C1 a Peugeot 108 se již vyrábí v kolínském závodě TPCA. Všechny mají stejný litrový tříválec, plnící normu Euro 6.2, a všem do nabídky přibyly nové barvy. Letos jich má vzniknout přes 200 tisíc.

Foto: TPCA

Symbolické zahájení výroby faceliftovaných „kolínských trojčat“ Citroënu C1, Peugeotu 108 a Toyoty Aygo.

Článek

Kolínský výrobní závod automobilek Toyota, Peugeot a Citroën, souhrnně označovaný TPCA, spustil výrobu faceliftovaných modelů Aygo, 108 a C1. Symbolický start přestřižením pásky doplnil jeden kus od každého modelu.

„Nabízíme nové možnosti, například atraktivní barvy, propojení s chytrými technologiemi a posílený výkon motoru. Díky skvělé kvalitě a pověsti našich vozů dodáme v tomto roce našim zákazníků přes 200 000 aut, což znamená vyšší produkci než v roce 2017,“ uvádí výkonný viceprezident TPCA Eric Brochard.

Foto: Peugeot

Faceliftovaný Peugeot 108 - 2018

„Kolínská trojčata“, jak se někdy modelům souhrnně říká, se začala ve své druhé generaci vyrábět v roce 2014. Pro rok 2018 byla faceliftována. Pod jejich kapotami pracuje motor vyvinutý Toyotou; sdílejí ho všechna tři auta.

Je to benzínový tříválec o objemu 998 ccm, který byl v rámci faceliftu upraven pro splnění emisní normy Euro 6.2. Má zároveň přímé i nepřímé vstřikování paliva, vylepšenou vyvažovací hřídel a upravený systém recirkulace výfukových plynů. Jeho výkon je 72 koní, točivý moment 93 Nm.

Kromě motoru jsou změny spíše kosmetické

Aygo v rámci faceliftu dostalo nové přední světlomety a výraznější motiv „X“ na přídi. Upravená byla také zadní světla. V kabině je u některých výbav nová látka na sedačkách a upraven byl i přístrojový štít. Ve výbavě je sada bezpečnostních asistentů Toyota Safety Sense.

Foto: Toyota

Toyota Aygo 2018

Citroën C1 dostal dvě nové barvy, a protože může mít černou střechu, počet barevných kombinací k mání je 32. Na palubě přibyl systém Active City Brake, tedy autonomní brzdění v nízkých rychlostech pro zabránění drobným nehodám.

C1 je kromě standardu k mání v edicích Urban Ride a Elle. Ta první nabízí např. černá 15” kola nebo rozšířené možnosti propojení smartphonu s automobilem pomocí systémů Apple CarPlay nebo Android Auto. Edice Elle vznikla ve spolupráci se stejnojmenným magazínem a má za cíl být elegantním městským autem pro ženy.

Foto: Citroën

Faceliftovaný Citroën C1 - 2018

Peugeot 108 má v nabídce šest nových barev včetně ostré zelené Green Fizz. V interiéru nabídne nové barvy a potahy a přinejmenším ve verzi nazvané TOP! Collection bude mít část střechy plátěnou a otvíratelnou.

TPCA patří k největším zaměstnavatelům v kraji

„Mám velkou radost, že po loňském jubileu 3 miliónů vyrobených vozů mohu být u dalšího významného milníku v historii TPCA. Chtěl bych poděkovat všem našim zaměstnancům, kteří se na úspěšném rozjezdu faceliftu našich aut podíleli,“ uvedl při slavnostním spuštění výroby prezident TPCA Koreatsu Aoki.

„TPCA je pro město Kolín dlouhodobým partnerem. Domnívám se, že spolupráce především v posledních letech je na dobré úrovni, jsme schopni nalézt společná témata a případné problémy operativně řešit,“ řekl na události starosta Kolína a poslanec Parlamentu ČR Vít Rakušan.

Firma s názvem TPCA Toyota Peugeot Citroën Automobiles je společným projektem Toyoty a koncernu PSA. Fabrika v Kolíně-Ovčárech byla postavena v roce 2002 a výroba Toyoty Aygo, Citroënu C1 a Peugeotu 107 v ní odstartovala v roce 2005. V loňském roce oslavila třímilióntý vyrobený automobil a dnes zaměstnává 2700 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám