Hlavní obsah

Barum slaví 70 let. Ve jméně má i slavného Baťu

První pneumatika pro osobní auto v Československu vznikla pod značkou Baťa, až po válce - v roce 1948 - vznikla značka Barum. Písmena „Ba” v ní pocházejí právě ze jména firmy Baťa. Dnes je součástí koncernu Continental.

Foto: Barum

Pneumatiky Barum v 80. letech.

Článek

Téměř přesně před 70 lety, dne 22. dubna 1948, vznikla v České republice nejznámější značka pneumatik – Barum. Stalo se tak zaregistrováním okřídleného písmene B jako loga. Značka ho používá dodnes.

Počátky výroby pneumatik v českých zemích jsou ale ještě starší – v roce 1931 začala firma Baťa vyrábět pneumatiky pro bicykly, protože poptávka po nich byla vysoká, ale kusy dovážené ze zahraničí byly drahé. Baťa je dokázal prodávat za poloviční cenu. O rok později začal vyrábět i pneumatiky pro automobily.

Po válce bylo kvůli tristnímu stavu silnic – a také používaných pneumatik – jednak zavedeno omezení rychlosti na 40 km/h ve městech a jednak dohoda o vytvoření nové obchodní organizace, která zastřeší distribuci a prodej pneumatik. Ve skladech zlínské továrny firmy Baťa totiž ležela obrovská zásoba nepoužitých gum.

Foto: Barum

Pneumatiky Barum v roce 1948

Spojením písmen značek Baťa, Kudrnáč-Rubena a Matador/Mitas vznikla jedna značka Barum. Majitelem značky byla firma Baťa, ale po přejmenování firmy na Svit byla výroba gum vyčleněna do podniku Rudý říjen.

V roce 1993 se Barum stal součástí koncernu Continental, ovšem pneumatiky se pod značkou Barum prodávají dodnes. A jsou oblíbené – dle výzkumu, který v roce 2017 Barum nechal provést a do kterého bylo zahrnuto 1920 aut, na nich jezdí 18,1 % aut v ČR.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám