Hlavní obsah

Aquaplaning budou hlídat kamery

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna z nejhorších zkušeností každého řidiče je, když chytí takzvaný aquaplaning, tedy kdy pneumatiky přestanou odvádět vodu a vůz se začne klouzat po vodním polštáři. Teď u Continentalu vyvíjí senzory, které tuhle situaci zachytí.

Foto: Continental

Aquaplaning dokáže hodně potrápit řidiče

Článek

Automobil jedoucí rychle po mokré vozovce má stále styčnou plochu díky tomu, že pneumatika dokáže vodu odvést do jejích drážek a pak pryč. Pokud už drážky nedokážou vodu odvést, pneumatika se nadzvedne a vlastně začne plout po vodě. V té chvíli je auto neřiditelné a ten cestujícím zbývá jen doufat, že pneumatiky se zase chytí nějakého suššího místa.

A těmto chvílím, kdy přestanou pneumatiky plnit svou funkci, chce předejít nový senzorický systém od Continentalu. Je založen na principu několika kamer, které snímají kolo a hlídají rozstřik vody. V ideálním případě má tvar rozstřiku vody určitý tvar. Ve chvíli, kdy se změní na jisté specifické rozstřikování, systém informaci předá vozidlu a řidiči.

Foto: Continental

Rozstřik vody kolem kol má při aquaplaningu specifický tvar, který může zachytit kamera a informovat vůz o tomto problému. Navíc je informace rychle předána okolo jedoucím vozidlům.

Systém díky rychlosti komunikace elektroniky dokáže reagovat tak rychle, že může senzoricky zachycený náběh aquaplaningu zredukovat a přivést automobil opět na suchou vozovku. Samozřejmě že informace k řidiči je důležitá k tomu, aby on přizpůsobil rychlost jízdy stavu vozovky.

Ještě jednu velkou výhodu tento systém bude mít. Jde o budoucí systémy komunikace mezi auty, kdy zjištění možnosti aquaplaningu může být během okamžiku přeneseno ostatním vozidlům do jejich informačních systémů a automobil pak dokáže očekávanou nebezpečnou situaci lépe vyřešit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám