Hlavní obsah

Nový benzínový čtyřválec má spotřebu dieselu, slibuje Volkswagen

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volkswagen uvede na trh přepracovaný motor 1,5 TSI s vypínáním dvou válců. Nová jednotka nazvaná 1.5 TSI ACT BlueMotion poskytuje nejvyšší výkon 96 kW (130 koní) a nejprve se začne prodávat v modelech Golf a Golf Variant (kombi). Později přijde i do dalších automobilů koncernu Volkswagen.

Foto: VW

Označení motoru 1.5 TSI ACT BlueMotion

Článek

Odpojovat dva ze svých čtyř válců umí už prodávaná patnáctistovka, respektive dříve jednotka 1,4 TSI ACT, kterou jste si mohli pořídit mimo jiné do Škody Superb nebo Octavie.

Volkswagen se chlubí, že nová motorizace dovede jezdit za 4,8 litru benzínu v kombinovaném režimu, mimo město klesá hodnota průměrné spotřeby paliva podle metodiky EU na 4,0 l/100 km (s DSG: 4,1 l/100 km). Ve městě činí spotřeba 6,2 (manuální převodovka), respektive 6,1 (DSG). Je ale nutno dodat, že jde o stávající metodiku, a nikoliv o přísnější WLTP, podle které se začne měřit letos v září.

Foto: VW

Motor 1.5 TSI ACT BlueMotion

Plachtění a VGT

Upravená patnáctistovka má nižší výkon, namísto 110 kW (150 k) je naladěna na 96 kW (130 koní). Při rychlosti do 130 km/h (a vždy, když otáčky motoru nepřesáhnou hodnotu 4000) řídicí jednotka vždy, když nepotřebujete plný výkon, odpojuje druhý a třetí válec. Z praxe víme, že řidič to ani nepozná, protože přepnutí ze dvouválce na čtyřválec je komfortní jak akusticky, tak případnými vibracemi.

I tento motor je pochopitelně přeplňovaný, turbodmychadlo využívá proměnnou geometrii rozváděcích lopatek (VTG), což přináší účinnější využití výfukových plynů bez jejich přenosu v obtokovém ventilu. Motor navíc pracuje v tzv. Millerově cyklu, tedy s dřívějším uzavřením sacích ventilů (podrobněji níže).

Motor je k dispozici v kombinaci se šestistupňovou manuální nebo sedmistupňovou automatickou převodovkou DSG. V případě DSG při jízdě z kopce řídicí jednotka motor automaticky vypíná (odpojí jej rozepnutím spojky od hnacího řetězce). Prodejní cenu zatím importér neoznámil, silnější verze motoru 1,5 TSI stojí v Golfu 577 900 korun.

Millerův cyklus
Sací ventily jsou ve fázi sání uzavřeny již v okamžiku, kdy píst ještě nedosáhl dolní úvrati, takže pokračuje v pohybu směrem dolů. Při provozu s částečným zatížením se tím snižují ztráty způsobované škrcením sání. Naproti tomu v provozní oblasti limitované sklonem k detonačnímu spalování profituje směs z intenzivnějšího rozpínání, které snižuje tlak a teplotu směsi. V důsledku toho lze okamžik zážehu posunout do oblasti vyšší účinnosti a minimalizovat riziko nekontrolovaně probíhajícího spalování. Díky tomu bylo možné zvýšit kompresní poměr na 12,5:1.
Zdroj: Volkswagen

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám