Hlavní obsah

Francouz dostal pokutu za používání telefonu ve stojícím autě. Soud to potvrdil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle rozhodnutí soudu ve Francii nesmíte sahat na mobil, ani pokud jste zastavili na krajnici. Kdykoli má řidič v ruce telefon mimo označené parkovací místo, hrozí mu postih. Francie se tak snaží snížit počet mrtvých na silnicích.

Foto: Profimedia.cz

Zastavíte na krajnici, abyste napsali SMS či někomu zavolali. V celé Evropě bezpečné a bezproblémové, jen ve Francii hrozí pokuta. (Ilustrační foto)

Článek

Pokud člověk zastaví na krajnici, nebo třeba úplně mimo vozovku, vyřadí, zatáhne ruční brzdu, aby mohl bezpečně zatelefonovat nebo odeslat SMS, nedá se zrovna považovat za řidiče, i když sedí za volantem, jelikož auto zrovna neřídí.

Pokud to ovšem udělá ve Francii a pokud ho spatří policie, hrozí mu pokuta 135 eur (3420 korun) a tři trestné body. Stejná, jako kdyby používal mobil za jízdy. Jde o konkrétní případ člověka, který byl policií pokutován za to, že v zastaveném autě s výstražnými „dvojblinkry” posílal SMS.

Web The Local, který informaci přinesl, uvádí, že se toto pravidlo vztahuje na případy, kdy řidič drží telefon v ruce a auto není zastaveno na označeném parkovacím místě. Používá-li však handsfree sadu, všechno je v pořádku. Další výjimkou je volání pomoci v případě poruchy auta - to stále povoleno je.

Jakým způsobem to ohrožuje bezpečnost?

Tato novinka vzbuzuje řadu otázek. Co když řidič bude v autě sám, ale vypne motor, přeleze na jinou sedačku a tam bude používat telefon? Co když zastaví na hranici?

A hlavně - jaký je důvod takového pravidla? Ohrožuje nějak řidič, který za volantem zastaveného vozu (a např. zajištěného proti pohybu) drží v ruce telefon, bezpečnost na silnicích?

Ať je vysvětlení jakékoli, pravdou je, že Francie za loňský rok zaznamenala nárůst ročního počtu úmrtí při dopravních nehodách potřetí v řadě. Toto drastické a nesmyslné pravidlo je tak oficiálně součástí snahy o zlepšení situace a přichází nedlouho poté, co zazněl návrh odebírat za používání mobilu za jízdy řidičáky. Spíš ale působí jako hon na čarodějnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám