Hlavní obsah

Daimler svolá kvůli emisím tři milióny aut s dieselovým motorem

Novinky, ČTK, maž

Německý koncern Daimler svolává tři milióny dieselových automobilů značky Mercedes-Benz k blíže nespecifikované úpravě, která sníží škodlivé emise. Automobilku opatření přijdou na 220 miliónů eur (5,75 miliardy korun), zákazníci za servisní zásahy pochopitelně nezaplatí ani korunu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Spolkový úřad pro motorová vozidla (KBA) v posledních týdnech prověřuje automobily Daimler v souvislosti s novými obviněními. Zatím se ale nepotvrdilo, že by mercedesy používaly nelegální software k manipulaci s emisemi. Německý list Süddeutsche Zeitung minulý týden uvedl, že Daimler čelí obvinění z prodeje více než miliónu aut s nadměrnými emisemi v Evropě a ve Spojených státech.

Stuttgartská prokuratura v květnu podnikla v Daimleru razie v souvislosti s vyšetřováním případné manipulace s emisemi naftových aut. Soudní dokument, který byl podkladem pro tyto razie, podle médií uvádí, že Daimler v Evropě a v USA prodával auta s nepřípustně vysokými emisemi v období od roku 2008 do roku 2016.

Automobilové emise se dostaly do centra pozornosti v září 2015, kdy německý koncern Volkswagen v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že do zhruba 11 miliónů naftových aut po celém světě nainstaloval software umožňující manipulovat s testy emisí oxidů dusíku.

Německé automobilky nyní s vládou intenzivně jednají o tom, jak snížit emise z dieselových vozů, kterým hrozí kvůli toxickým zplodinám zákaz provozu v některých velkých německých městech. „Veřejná debata o dieselových motorech vytváří nejistotu, zejména u zákazníků,“ uvedl šéf Daimleru Dieter Zetsche.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám