Hlavní obsah

Daimler končí s vodíkem, bude dělat autonomní taxíky

Vodík, dlouho prosazovaný pohonný systém u vozů koncernu Daimler, upadl v nemilost. Končí. Teď nastupují elektromobily a nově i autonomní vozy. Ty vyvine Mercedes společně s firmou Bosch a hodlá z nich udělat taxíky.

Foto: Mercedes-Benz

F-Cell - název který už neuvidíte

Článek

Dieter Zetsche, šéf koncernu Daimler oznámil, že palivové články už pro značku nebudou hrát hlavní roli. Teď je čas na elektromobily, a to jak do zásuvky, tak i ty bez ní.

Tato zpráva je trochu překvapivá, když i na diskusním panelu na ženevském autosalonu přední odborníci označovali palivové články a vodík vůbec jako palivo budoucnosti, protože kapacitně akumulátory nedokážou nabízet takový jízdní dosah jako právě auta na vodík. Navíc dobíjení je výrazně zdlouhavější.

Druhá zpráva z koncernu je ta, že Mercedes a Bosch společně začaly vyvíjet autonomní taxíky. Tyto dvě opravdu velké technologické společnosti (Mercedes už klidně můžeme za technologickou společnost považovat) se daly dohromady a svoje výsledky vývoje spojí do jednoho celku.

Nejdřív to bude vůz s automatikou na stupni 4 (vysoký stupeň automatizace), ale hned vzápětí přijdou vozy se stupnicí 5, to znamená zcela bez nutnosti pedálů, volantu a lidské přítomnosti.

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes a Bosch budou vyvíjet autonomní taxíky

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes a Bosch budou vyvíjet autonomní taxíky

Samozřejmě že nové taxíky nebudou mít v kufru nádrž na vodík, ale budou to elektromobily, a to s indukčním nabíjením. Obě technologie chce spojení dvou gigantů vyřešit lépe, efektivněji a co nejrychleji, aby je nikdo nepředběhl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám