Hlavní obsah

Jak vypadá budoucnost aut? Krabice bez volantu a bez pedálů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncept Volkswagen Sedric je ukázkou, jak jednou bude vypadat automobilová doprava. Tlačítkem si otevřeme auto, sedneme si do něj, nadiktujeme cíl a pak už se o nic starat nebudeme.

Foto: Volkswagen

Volkswagen Sedric

Článek

Koncept Sedric není vizí příštích pěti let. Tohle je vize daleké budoucnosti. Budoucnosti, kde budou vládnout auta s autonomním řízením typu 5, tedy úplně bez jakýchkoli vazeb mezi cestujícími a vozidlem. Vazba bude jen komunikační.

Volkswagen SedricVideo: Volkswagen

K velkému vozu, který vypadá jako pojízdný inkubátor, přijde člověk s ovladačem, kde bude jediné tlačítko. To zmáčkne a otevřou se ohromné dveře. Po usednutí zadá cíl cesty a zmáčkne jiné tlačítko, tentokrát už ve voze – Start. Pokud bude chtít zastavit, je tu Stop a v případě problémů je zde tlačítko poslední – Volat operátora.

Foto: Volkswagen

Volkswagen Sedric

Foto: Volkswagen

Volkswagen Sedric

Pod podlahou je sada akumulátorů s kapacitou 60 kWh, které by měly zaručit dojezd 400 km. Auto po odvezení cestujících samo najde parkovací místo, nejlépe s indukční nabíječkou a začne se nabíjet. Pokud bude potřeba, dokáže i samo vyzvednout v obchodě nákup. Ale to jsme už opravdu v říši sci-fi.

Foto: Volkswagen

Volkswagen Sedric

Jestli si myslíte, že tenhle koncept je ale nereálný, pak byste měli vědět, že Volkswagen chce v roce 2025 prodávat 30 čistě elektrických modelů aut a do té doby proinvestovat několik miliard euro na výzkum autonomních systémů. Na večírku šéf koncernu VW Matthias Müller třeba představil i kompletní potenciál autonomních systémů, jak budou nasazovány ve skutečných vozech. Například Audi A8, která bude brzy představena, už dokáže sama jet po dálnici. A to je jen první a nejbližší krok.

Foto: Volkswagen

Volkswagen Sedric

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám